Waarneemverslag bibbersessie 14 december

Mijn eerste keer in de kou was het, op 14 december vanaf 20:30 tot ongeveer 23:00. Koud! Op de Maatweg te Eemdijk was het denk ik uiteindelijk toen ik weg ging -5. Dat je stilstaand zo koud wordt wist ik nog niet. Had me goed gekleed maar de sokken waren te dun. Verbeterpuntje. De rest was lekker warm. Mijn vader was er bij al heeft hij meer omhoog staan turen dan door de kijkert…

In de winter heb ik moeite leuke dingen te vinden. Ben mijn oriëntatie wat kwijt en het is gewoon lastig met die kou. Maar toch wel wat gezien. Als eerste kreeg ik meteen de klapper kado: een héle mooie ‘vallende ster’ vanuit Tweelingen en dus behorend bij de Geminiden ‘storm’ die me verder vies was tegengevallen. Maar deze maakte het goed voor mij: een mooi lang spoor richting Noord-Westen, blauwe gloed (beetje groen?) en je zag de stukjes er vanaf brokkelen. Erg imposant!

Geminiden Meteoor Look-a-like

Geminiden Meteoor Look-a-like

Daarna aan de slag met Jupiter, die al laag stond. Met een wazige oranje bol als resultaat. Maar het ging me ook niet om Jupiter maar om Neptunus die er achter zichtbaar zou moeten zijn. Nou, krap aan! Ik heb Neptunus gezien als blauwe ster. Een wazige blauwe ster. Maar toch, hij is gezien!

Neptunus achter Jupiter

Neptunus achter Jupiter

Daarna het Double Cluster recht boven. Die had ik alleen gezien vrij laag in september/begin oktober en nu was hij een stuk beter zichtbaar vond ik. Blijft een leuk geval.

Daarna de Orionnevel maar ‘dankzij’ de verlichting van de sportvelden bij Bunschoten-Spakenburg en de lage stand zag ik maar weinig meer dan vanuit mijn eigen tuin in Hoogland! Door naar M35 dan maar, een leuke starhop oefening. Dat ging prima. Ander makkie is M31, Andromeda-nevel. Ging ook goed.

Vervolgens tevergeefs gezocht naar M33. En ook naar M81 & M82 boven de grote beer. Ik weet gewoon niet waar ik naar zoek. Beter voorbereiden en dan lukt het me vast wel.

M81 & M82 zoals ik ze zou verwachten te zien. Ongeveer.

M81 & M82 zoals ik ze zou verwachten te zien. Ongeveer.

Inmiddels was het 22:00 geweest en de Orionnevel ging beter. Heel mooi! Met gemak mijn favoriet voor de winter! Vervolgens even de auto ingedoken waar het -1 was, toch warmer. En even de wiskey erbij gepakt. Misschien de geboorte van een mooie traditie? ^_^

Mars stond inmiddels hoog genoeg boven de horizon maar meer dan een rode bol werd het net. Ik moet maar eens goed gaan investeren in een 2.5mm Planetary oculair ofzo. Want ik kan met die 7mm TSZ7 zoomoculair niet genoeg zien en een 2x Barlow ertussen doet nog minder goeds.

Waar de barlow wél goed deed was op de Orionnevel. Wauw! Op 9mm van de zoom + de 2x barlow erop was het een mooi gezicht. Je zag heel mooi de ‘bulge’ met de donkere nevel waar hij uitsteekt. En dan die sterren die er zo mooi doorheen schijnen. Je krijgt echt mooi diepte te zien met deze nevel.

Na Orion was het me te oncomfortable geworden en heb ik er een punt achter gezet. Toch een leuke avond maar wat verbeterpunten zijn dus: nieuwe objecten uitzoeken en het starhoppen voorbereiden & warmere sokken + thermo onderbroek 🙂 De whiskey is een blijvertje!

Bowmore Islay Whiskey. Kan ook goed koud gedronken worden ^_^

Bowmore Islay Whiskey. Kan ook goed koud gedronken worden ^_^

You may also like...