Android astro applicaties

Mijn Android 1.5 toesten (HTC Hero) gebruik ik inmiddels ook voor astro-zaken. Google Sky Maps is de klapper maar er zijn nog twee applicaties beschikbaar. Hier even mijn korte mening over alledrie.

Google Sky Maps

Google Sky Maps is van Google zelf en is een stellarium op je telefoon. Het werkt zo dat je de telefoon richt op waar je naar kijkt en G.S.M. laat zien waar je naar kijkt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van diverse sensoren in het toestel zoals het kompas, de tilt-sensor en -indien gewenst- de GPS sensor. Ik vind G.S.M. imposant maar echt praktisch is het niet. Voor zomaar in het veld is het zeker handig om erbij te hebben maar als volwaardig stellarium kun je beter een laptop met het programma Stellarium gebruiken. Dat is veel gedetailleerder, meer opties en je kunt inzoomen. Om eens wat te noemen.

Celeste SE

Deze applicatie kost in de Android Market $1,99 maar is het geld voor mensen met enige kennis van zaken (en weet van G.S.M.) zeker níet waard. Het geeft de stand van de zon & planeten weer in een verder alleraardigste presentatie. En je krijgt wat extra informatie over de objecten. Ik was er binnen 2 minuten op uitgekeken en heb de koop teruggedraaid. Iets wat gelukkig op Market gewoon kan. Dus proberen kan nooit kwaad.

Moon Phase (DART)

Er zijn meerdere maan fase programma’s voor Android beschikbaar maar Moon Phase, de naam zegt het al, krijgt de hoogste rating. Het appje geeft de diverse fasen van de maan aan. Zodat je een beetje weet wat je kunt verwachten. Leuk, maar als astro liefhebber weet je dat altijd allang. Dus wederom geen toegevoegde waarde. Deze applicatie is wel gratis overigens.

MoonPhase Widget

Een widget welke de maan fase weergeeft. Gratis, maar helaas maakt deze gebruik van je GPS verbinding en niet van de GSM of UMTS driepunts plaatsbepaling (wat ook precies genoeg zou zijn). In het kader van batterijduur een onzalige benadering.

You may also like...