Waarneemsessie 20-02, tuin

En wéér een in ieder geval heldere avond. Dat wat ze de seeing noemen was best aardig. Maar echt níet donker gewoon. Weet niet waar het door komt maar de lucht is gewoonweg te licht. Weer naar M1 gezocht en ik weet nu zéker dat ik goed zat qua lokatie. Maar niets te zien daar waar hij zou moeten zitten: ’t is simpelweg te licht, de ‘achtergrond’ zeg maar…

Wel weer de oude bekende Double Cluster gevonden. Dat blijf ik een mooi setje vinden. En de avond was zeker goed voor wat nieuwe oriëntatiepunten zoals Gemini (Tweelingen).

De ‘highlights’ van deze sessie:

  • Dubbelster Castor heb ik kunnen splitsen in tweeën. Bijzonder geval, deze zesvoudige ster!;
  • Iets onder Mars (waar ik de poolkap dit keer wat duidelijker kon zien dan op de 16de j.l.) zou M44 a.k.a. het Beehive Cluster moeten zitten. Die was te vinden maar zéér slecht zichtbaar;
  • M36 en M38 (in de buurt van ster Alnath wat weer grofweg bij de ster Capella ligt) waren amper te zien terwijl me dat in de herfst van 2009 nog heel goed lukte;
  • Uitstapje gemaakt naar de Hyades, daarvoor heb ik echt een nieuw oculair nodig want op 21mm past het niet mooi in één shot;
  • En natuurlijk de Orionnevel, wat een mooi ding is dat toch!

Een dubbelster

Een dubbelster

En speciale vermelding voor de maan. Daar heb ik de TS HR Planetary 5mm met 1.5x barlow eens op losgelaten voor een totale vergroting van dik 225x. Enórm veel detail. Lekker rondgecruised op het oppervlak van deze ronddraaiende rots. Vooral op de schaduwrand is de maan mooi vind ik. Ook goed naar wat ‘Maria‘ kunnen kijken wat feitelijk met lava dichtgelopen oude kraters zijn (grote kraters, hele grote kraters).

Al met al best een geslaagde avond al was het alleen al omdat het minder koud was dan de afgelopen keren. In ieder geval begin ik een stuk beter uit de voeten in de winterhemel! En ik weet nu zeker dat ik a) een betere barlow lens moet hebben en b) een wide field oculair van 35 of misschien zelfs wel 40mm wil voor de meer overview shots.

Maan 20 feb 2010, afocaal (Fuji S5800)

De foto hierboven heb ik zelf gemaakt vandaag. Op standje ‘Auto’ van de Fuji Finepix S5800. Aardig gelukt voor zo even tussendoor, toch?

You may also like...