Eerste astrofoto sessie

De eerste astrofoto sessie zit er op. Gisteren 22:00 tot ongeveer 01:30 in Amersfoort. Niet optimaal, seeing was volgens mij uiteindelijk niet zo denderend. Maar het doel was dan ook vooral kijken hoe astroforumlid Bas zijn foto’s maakt.

De setups op 26 juni

Bas heeft me laten zien hoe hij met zijn EQ6 met goto en guidescope fotografeert. Een stap hoger dan wat ik heb staan maar ik heb er wel wat ‘best practices’ uit kunnen halen.

– laptop aan Canon 350D en daar de sluitertijden & bulb setting mee te besturen via Nebulosity;

– mijn motortje moet 30 seconden volgen mogelijk maken;

– polar finder nodig (shit :-).

Voor de rest ben ik eigenlijk al wel in staat om tot 10 á 15 seconden te belichten zonder verdere veranderingen. Grootste uitdaging is het scherpstellen. Daar heeft hij via Nebulosity een truuk voor laten zien die ik ga uitproberen.

Zelf kreeg ik Albireo aardig op de plaat met dit als resultaat

Albireo door de Celestron 6" newton op 26-06-2010

<klikbaar!>

En gecropped krijg je dan dit

Uitsnede van de Albireo widefield foto

Al met al aardig gelukt vind ik zelf. Voor een eerste poging zeker.

Komende tijd maar eens uitzoeken hoe ik de 350D aanstuur met de laptop en of dat onder Ubuntu met Nebulosity onder Wine kan of anders misschien op de Vista laptop (maar die is veel groter).

You may also like...