Waarneemverslag 6 juli 2010

Gisteren natuurlijk wat later thuis vanwege de wedstrijd. Op de fiets van Schothorst door Park Schothorst naar Hoogland zag ik al een lekker heldere lucht. Kindjes in bed gelegd, en snel de enige tijd geleden gekregen 8″ DHZ dob buiten gezet. Meteen gaan kijken maar het was nog wat licht en de dobson warm. Even snel langs de Ringnevel en ‘bolhoop der bolhopen’ M3. Mwah. Wachten nog dan maar.

Ringnevel M57 visueel

Half uur later weer gaan kijken. Die ringnevel kan ik gek genoeg altijd maar lastig vinden. Whatever, door naar blauw-gele dubbelster Albireo. Eenvoudig maar mooi. En de waardeloos gecollimeerde dobson gaf nog een aardig beeld ook! Mooie puntjes maar wel zichtbaar collimatie nodig. Helaas zit er een behoorlijke USSR post apocalyptische stijl spidervane in welke alleen met eeh.. tja.. grof geweld (lees: buigen!) te “collimeren” is. Dus dat moet maar zo. Door naar de Dumbell Nebula (M27). Ik merk dat ik de zomerhemel veel beter ken dan die van de winter. Dit keer, dankzij de extra 2″ en licht perifeer kijken kan ik zowaar wat van de zandlopervorm waarnemen. En dat vanuit lichtvervuild Amersfoort. Niet slecht!

Dumbell Nebula / Halternevel M27 visueel

Door naar M3. Wauw! Ik heb die nog nooit zo mooi gezien als gisterenavond. Met 7mm in de koker zat ik op 220x vergroting en er kwam voldoende licht door om tot een eindje richting de kern afzonderlijke heldere sterren te onderscheiden. Wat een ding, erg mooi! En omdat M92 toch vlak in de buurt zit die ook meegepakt. Kun je beter in de andere volgorde doen want M3 is stukken mooier.

Superbolhoop M3 visueel

Ik wilde open sterrenhoop (eerder een asterisme?) M29 en bolhoop M13 plus stelsel M51 nog meepakken maar aangezien het al half één was en ik om 6 uur eruit moest heb ik het er maar bij gelaten.
Maar ik vond weer dat een dobson erg prettig is voor waarnemen. Kan niets tegenop eigenlijk. Enige (grote) nadeel in mijn geval is dat de dob niet goed over schuttingen heen kan kijken waardoor je ‘bereik’ van wat je kan zien een stuk kleiner is dan met een apparaat op een EQ montering.

You may also like...