Twee zwáre edits van shots

Ik ontdek nu dankzij het fotograferen ook de perikelen van de nabewerkingen. Je moet verdorie een ware Photoshop (of The Gimp in mijn geval) guru zijn. Dus er wordt flink op los geGoogled, boeken bekeken, rondgevraagd, forums doorgesnuffeld en dan kom je stapje voor stapje wat verder. Ik krijg voor nu meer detail uit dezelfde foto series. Maar om nou te zeggen dat ze mooier zijn… nee. Dat niet. Maar, voor alles is een begin en: oefening baart kunst. Dus vooral doorgaan zeg ik dan tegen mezelf. 

Hierbij twee edits van M31 en M51. 

  

M31, Gimpified

  

 

M51 Gimpified

 

Op M31 heb ik énorm zitten trekken aan de curves en levels en het contrast. Dat leverde weer lelijke kleuren op (veel rood), dat weer corrigeren. Het is een keiharde foto geworden maar je ziet wel meer van de stofbanden en daar ging het me even om. 

Bij M51 had ik in de vorige edit (zie vorige post) last van wat ik meen ‘vignetting’ heet. Maar het zal denk ik eerder gelegen hebben aan waardeloze editing van mij :-). Hoe het ook zij, ik heb met de gradient tool en een extra layer die rode waas weggehaald. Dat heeft vervolgens weer een witte waas geïntroduceerd maar die ligt over het hele veld. 

Je ziet het, dit is gewoon gehannes maar ik dacht het even te laten zien ter leering ende vermaeck.

You may also like...