Van stack naar final – M51

Even pauze hoor. Tussen de testplannen door (werk) ter ontspanning heerlijk zitten hacken in The Gimp op een op 19 juli geschoten shot van M51. Een tijdje terug heb ik er al wat bewerkingen van geplaatst. Nu als laatste keer met deze images een edit gemaakt met nieuw verworven kennis. Voor de lol volgt nu eerst de stack, zoals deze eruit ziet zonder ook maar íets te doen behalve het stacken van de individuele plaatjes. Dat leverde voor deze M51 het volgende op op basis van plm. 15 frames van elk 20 seconden op ISO1600:

Stack van M51, onbewerkt

Ik capture, stack & doe wat eerste nabewerkingen in Nebulosity twee. In dit geval was dat ‘Adjust background color (offset)’,  een Sharpen Image – Tighten star edges actie, een GREYcstoration actie om ruis te verwijderen en als laatste heb ik een DDP bewerking gedaan. Dit leverde het volgende op, met al veel meer zichtbaar!

M51, na bewerkingen in Nebulosity 2

Je ziet meteen het grootste probleem in de foto: vignetting. Ik heb daar met bijna alle foto’s last van door een -ik vermoed- combinatie van relatief kleine oculairopening tov de positie van de CMOS in de Canon 350D en lage belichtingstijden waardoor Nebulosity veel moet ‘truuken’ om details zichtbaar te krijgen. Maar, niet getreurd, in The Gimp kun je dit mooi wegkrijgen met iets wat een artificial flat frame heet. Dat, samen met nog wat bewerkingen op met name contrast, levels & curves geeft dit resultaat. En daar laat ik het bij, meer zit er voor mij niet meer in.

M51, na bewerking in The Gimp

 Op naar de volgende astrofoto sessie!

You may also like...