Tuinsessie 12 oktober (met goto, jeej!)

Het is haast niet te geloven maar rond half negen vanavond kon ik wéér buiten spelen! Dit keer was het streven vooral: hoe snel zet ik de LXD75 klaar voor visueel gebruik inclusief 2-star alignment en hoe goed werkt dat dan. In 10 minuten had ik het staan, en goed zat voor visueel volgen van een object zoals Jupiter. Dus dat was lekker. Maar met een 2 star alignment kreeg ik ‘m niet precies genoeg uitgelijnd. Als ik een goto deed naar M31 zat dat stelsel wel binnen het FOV van het 35mm 60graden breedveld oculair maar in de 21mm plm met FOV48graden TSZ7 was het hele ding niet te zien. Misschien dat je daar echt een 3 star alignment voor nodig hebt, kan ik me voorstellen. Alleen … ik kan in de tuin nog geen 3 sterren herkennen op naam dus dat is lastig. Verbeterpuntje!

Gezien vandaag:

Jupiter natuurlijk. De seeing was maar heel matig en af en toe dreven er zelfs wolken voor de planeet maar af en toe was het eventjes een paar seconden goed en dan zag ik duidelijk één van de banden en wat slechter 2 soms 3 anderen. En natuurlijk wat maantjes.

Toen, in de buurt, de planeet Uranus. Die vond ik met de goto lekker snel en nu heb ik alle planeten al een keer ‘in het echt’ gezien. Visueel was er van Uranus weinig te zien, het was ongeveer wat je op deze foto ziet: een heel klein bolletje die qua kleur neigde naar grijs-blauwig. Maar da’s ook niet gek als je bedenkt dat Uranus gemiddeld maarliefst 2,87 miljard kilometer van de zon afstaat en dus 2,72 miljard km vanaf de aarde ongeveer. Da’s 2.720.000.000km, een eind rijden.

Uranus zoals ik 'm ongeveer zag

Vervolgens door naar M31. Maar die kwam er maar slecht af vandaag. Gauw verder naar M52, een sterrenhoopje. Daar wist ik al van dat ‘ie zwak was maar vandaag ging ook dat maar erg matig.

En daarmee liet ik het er maar bij. Doelen gehaald, nog wat leuks gezien. Wel wat verbeterpunten waarvan de speling uit de telescoopmontering halen echt de belangrijkste is. Plus er moet echt een UHC-S filter komen en natuurlijk een 2″ T2 ring want ik kan nu geen eens fotograferen met deze telescoop setup.

You may also like...