Twee goeie en een stapel slechte

Na echt WEKEN van bewolking leek het gisteren voor mij kans op een poging M42, Orion Nevel, te gaan fotograferen. De spullenboel stond al vanaf 17:00 buiten. Na het eten rond 20:00 naar buiten.

…. *(**$((#@*&$&()!!!!!!!

Wolken!

Pas rond 21:45 brak het open genoeg voor de Orion Nevel. Maar helaas. Die was al achter de boompjes dus dat kon ik weer schudden.

Niet getreurd, door naar de Eskimo Nevel. Na wat gehannes met Nebulosity lukte het afdrukken weer goed (“Goeie numero uno!”). Ook het volgen bleek prima te gaan met de LXD75 (“Goeie numero duo!”). Het kan met nog meer finetunen vast beter maar voor nu kan ik toch maar max 30 seconden belichten met mijn set (limiet via release vanaf pc is 30 seconden) dus geen probleem. Gaan!

Eskimo nevel. In de dobson gevonden in ongeveer 10 seconden. Maar ja, die heeft een 20mm widefield oculair erin en dan spot je dat neveltje zo! De DSLR heeft een kleiner beeldveld, je kan niet meekijken… ik liep dus wederom tegen het gehannes aan met zoeken van objecten. Ik heb ze met het handje zo te pakken maar je ziet ze simpelweg niet met de camera tot je afdrukt. #fail!! Vervolgens het probleem -en deze is echt vervelend!- dat ik niet in focus kom met de combinatie Canon 350D, Meade focusser en GSO extender & T2 ring. Als workaround heb ik de camera met T2 in de focusser geprikt minus de T2 ring. Los dus. Dat ging in die positie wel goed en bleef zowaar goed na focussen. Maar dat is natuurlijk een nogo voor de volgende keer!

Uiteindelijk opgegeven en M81/M82 gezocht. Maar daar liep ik tegen hetzelfde probleem aan. Je ziet die dingen niet door de zoeker (te licht), je ziet in de tuin sowieso weinig sterren. Ik heb dus geen goede orientatie. Complicatie daarbij is ook dat je in het zenith een heel beroerde houding moet aannemen om in de zoeker te kunnen kijken. Wederom geen succes. En om 2400 was het welletjes en heb ik de boel zonder een plaatje ingepakt.

On a positive note: volgen gaat prima, motortjes zijn nu in orde, backlash is er uit dus focussen gaat stukken beter, powertank kabeltje is vorstvast, ik heb weer een keer geoefend… en zo kom je er wel. Ik moet trouwens ook melden dat het ’s zomers stukken comfortabeler is dan ’s winters. Logisch. Maar ook vwb computerwerk. Ijs op je beeldscherm is niet goed voor het zien van vage ‘fuzzies’ op je beeldscherm.

Kortom: iets verzinnen om in focus te komen (nieuwe low-profile Long Perng focusser here I come!) en een dikkere zoeker met zgn. ‘ erect image’  (rechtop) en haakse inkijk.

You may also like...