Waarneemweekendje

Dit weekend was het Astroforum.nl Achterhoekweekend. Helaas kon ik niet meedoen maar ik ben er wel een avondje heengeweest. Het was koud met -1 en aan de grond ongetwijfeld kouder. Bevroren gras kraakte onder de voeten terwijl de grond eronder drassig was. Ik ben er zelf van 22:00 tot 01:00 geweest en vooral even praatjes gemaakt. Het enige wat ik gezien heb was M 42, de Orion Nevel. En dat door een monsterdobson van 47 cm (!) en een OIII filter erop. Schi-te-rend! Je ziet veel meer van de filamenten van die nevel met zo’n asociale opening. En in Laren (Gelderland), waar het weekend was, is het ook donkerder natuurlijk. Dat helpt. Je ziet daar veel meer dan hier. De SQM-L was 20.9 maar dat was met wat verlichting rondom. De ervaringsdeskundigen hielden het op “ruim over de 21” en dat is heel netjes in Nederland.

Vandaag ben ik zelf met de kijker achterin naar de Flevopolder gegaan. Daar zou het volgens diverse donkertekaarten goed donker zijn rond de dijk. Nou, dat klopt! Het was er ruim donkerder dan gisteren in Laren! De SQM-L moet dan dus ook ruim 21 geweest zijn wat op maar 25 minuten autorijden van Hoogland met stip de beste plek zou zijn. Maar… helaas enorm last van auto’s die zo af en toe met groot licht langsrazen. Ik heb de plek niet verder bekeken, vond het te ‘sociaal onveilig’ alleen. Met de verrekijker op het dak wel wat bekeken 20 minuten lang. Die donkere hemel is echt een genot daarzo!

De score met de bino is geworden:
Open sterrenhopen M 36 M 38 met het blote oog prima zichtbaar, idem het Dubbel Cluster. Met verrekijker (10×50 bino) werd M 36 zelfs opgelost. Dat heb ik nog nooit meegemaakt met die kijker!
In M 45 (Pleiaden) zag ik een ster van magnitude 8.10 en ik meen ook een mag 8.80 gezien te hebben. Dat zijn leuke scores met een verrekijker!
De Orion Nevel, M 42, gaf de gloed met donkere stofwolk goed zichtbaar met direct kijken. Pakte ik perifeer op M 42 dan werd wat van de verdere vorm van de nevel zichtbaar (de filamenten zeg maar). En bolhoop M3 was makkelijk te vinden als pluisje.
In Leo zag ik perifeer één deelnemer van het zogenaamde Leo’s Triplet. Dit moet M 66 geweest zijn.

Leo's Triplet door ene Hunter Wilson

De bewolking trok helaas binnen. Een belletje naar het Achterhoekweekend leerde dat het daar wel goed is geworden. Wat fijn voor ze is. Ik wacht nu nog even af of ik nog wat ga doen. De Maatweg heb ik namelijk ook nog even gezien vanavond maar die doet echt ernstig onder voor de Flevopolder en vanwege de route erheen (slingerweggetje) ook niet veel sneller bereikbaar.

You may also like...