Waarneemverslag Ameland, 22 & 23 maart 2011

Een waarneemavond op Ameland. We schrijven de 22ste maart. Op Ameland zijn zat donkere plekjes maar ik ben niet zo van alleen staan met telescoop op verlaten plekken als ik de buurt niet ken. Call me paranoid.

Dus dan maar in de buurt van ons huisje met een lantaarnpaal om de hoek. Het mocht de pret niet drukken want boven mij was het gitzwart en na wat wennen was de melkweg met het grootste gemak zichtbaar vanaf de horizon aan zeekant tot ongeveer op 40 graden aan de vaste wal-zijde. De lichtvervuiling vanaf het platte land is niet mis! Samen met de lichtkoepel van Nes & die van het booreiland voor de kust gaf wat hinder. Maar niet getreurd, dit was een mooie avond!

In willekeurige volgorde zag ik het volgende. Niet bijgehouden tíjdens het waarnemen, daar doe ik niet aan.

 • M97 de Owl nebula met M108;
 • M84 & M86;
 • ietsje daarvandaan twee naast elkaar en een derde daar weer bij. Geen idee welke dit waren maar in ieder geval deelnemers aan het Virgo cluster;
 • Leo’s Triplet zag ik voor het eerst als drietal. Aan de Maatweg te Eemdijk zag ik er maar twee, de NGC liet zich niet zien;
 • M44 maar die past niet in mijn beeldveld (750mm/20mm=37.5x);
 • M106 was goed te zien maar niet echt imposant. Deze nevel geeft zich maar slecht gezien heb ik het idee;
 • M51 was fantastisch! Voor het eerst kon ik de spiraal lichtelijk waarnemen met perifeer kijken. Ook de partner van dit stelsel was zichtbaar. Met gemak het leukst van de avond!;
 • Het Sunflower Galaxy (M63 meen ik) gezien, zij het zeer matig;
 • M81 & M82 héél mooi. De ‘sigaar’ gaf een lichte stofband te zien;
 • M42 stond in de lichtsoep van Nes en heb ik verder weinig aandacht gegeven;
 • M64, het Black Eye galaxy was goed zichtbaar. De stofband zag ik slecht. misschien kijk ik verkeerd?;
 • Het Dubbelcluster uiteraard bekeken en zoveel sterren zag ik daarin niet eerder;
 • M101 gezien maar ik vind alle stelsels hetzelfde eruit zien in mijn 6″ kijker…..;
 • M1 zag ik zonder UHC filter, iets wat me niet eerder is gelukt;
 • M99, het Pinwheel stelsel waargenomen;
 • Saturnus op 250x vergroting gezien maar door de niet zo mooie seeing als 2 dagen geleden thuis was het een iets minder groot plezier deze te zien;
 • de bolhopen M3, M13 & M92 gezien waarbij die laatste twee alleen maar mogelijk waren zo vroeg in het seizoen hier in Ameland. Thuis lukt me dat nog láng niet vanwege de lichtsoep op die positie.

Om 23:30 werd het vochtig en was ik het eigenlijk wel zat en heb ik de boel afgebouwd.

Op 23-03 ben ik een eind verderop van Buren (richting oosten) gaan staan aan het einde van een onverharde weg. Daar was het stikdonker. In Nederland zag ik het nooit eerder zó donker! Na wat wennen aan het donker was de melkweg met gemak zichtbaar vanaf zo’n 10 graden aan de zee-zijde tot 40 graden aan de vaste wal-zijde. Dit keer was ik slechts voorzien van de 10×50 maar daarmee lieten zich toch nog even snel zien:

M3, M81, M82, M1 (!!!), M42, M45, Melotte 101, ik meen de felste deelnemer van Leo’s Trplet te hebben gezien, het Dubbelcluster, NGC naast Kemble’s Cascade (maar de trap zelf zag ik niet gek genoeg) en M51. Met de verrekijker kon ik in M45 sterren zien met een magnitude 8.50 wat m.i. helemaal niet gek is!

Wat me dit keer weer is tegengevallen is de equatoriale montering en het opstellen daarvan. Het is simpelweg te-veel-gedoe. Ik ben al gauw 30 minuten verder eer ik überhaupt iets kan zien. Een dobson zou voor dit soort dagen echt véél beter zijn want de objecten vinden doe ik ook met de hand wel.

Al met al hele leuke dingen gezien en bovendien weer eens het collimeren uitgevoerd. Dit keer in 2 minuten. Dat is echt een werkje van niks.

You may also like...