Sterkijken

Een zonnige dag. En vor de verandering overdag naar de dichtstbijzijnde ster gekeken: Sol. Op een schamele 8 lichtminuten afstand van de aarde. 150.000.000km. 42 jaar autorijden zonder tussenstops met 120km/u.

Vanuit de sterrenwacht had ik een Coronado Solarmax h-alpha filter meegenomen samen met een 70mm refractor en diagonaal met zonblokfilter. Even voor de duidelijkheid: kijk nooit naar de zon met een gewone telescoop  of verrekijker, dus zonder zonfilters. Je hebt altijd van die slimmerikken: niet doen.

De setup was als volgt:

Bresser Skylux F10 refractor / Coronado Solarmax filter / LXD75 montering

Close up van het h-alpha filter

Ik zag met deze set een tiental protuberansen waarvan er eentje in een mooie dubbele boog zichtbaar was zo rond 12:00. Verder gewoon een fascinerend gezicht, onze zon met vlammen op de rand!

Onderstaande plaat is van Maurice Toet (www.dutchdeepsky.com) welke gemaakt is op basis van een schets welke vervolgens via enkele Photoshop truuks tot een “h-alpha look” foto is omgetoverd. Schitterend resultaat en een originele wijze van vastleggen. De foto heb ik geplaatst met toestemming van Maurice. Voor gebruik graag hem benaderen.

De zon in Ha op 25-04-2011 (door Maurice Toet)

You may also like...