Waarneemverslag tuin, 25-04-2011

Een avondje in de tuin, feitelijk nog in de late schemer. Het hele echte donker heb ik niet afgewacht want de volgende dag moest er weer gewerkt worden! Dit keer met de ‘grab ’n go’, de 20cm DHZ dobson. Helaas is de collimatie van dit ding slecht te doen en is een nieuwe spidervane plus vangspiegel te prijzig. Dus het moet er maar mee.

Begonnen met Saturnus. Deze was -ondanks de matige collimatie- goed zichtbaar met natuurlijk de ring en wat lichte structuur op het oppervlak. De manen Rhea, Titan, Thetis &  Dione lieten zich zien.

Een aantal Messier objecten bekeken, zij het in matige verschijning omdat het nog niet donker was:

  • M3, de bekende bolhoop boven Arcturus;
  • M64, het “Black Eye Galaxy”. Deze was zowaar in de schemer al te zien. Jammer dat ik het niet laat kon maken want de seeing & transparantie was erg goed gisteren en ik denk dat deze zich heel mooi had laten zien vandaag;
  • M81 & M82 mochten natuurlijk niet ontbreken. Ook hier viel weer de enorm goede transparantie op.

Dan een paar dubbelsterren:

  • Castor in tweeën gesplitst;
  • Ypsilon Leonis, een veranderlijke dubbelster, gesplitst in 2 goudgele sterren, vrij dicht op elkaar;
  • Éta Boötis kon ik met deze kijker (collimatie) niet gesplitst krijgen. De groen-blauwe gloed van de ene partner in dit dubbel was echter wel zichtbaar in de verder gele gloed van de andere deelnemer.

 Het skymaps.org kaartje kwam weer van pas zo in de tuin waar ‘faint fuzzies’ toch geen haalbare kaart zijn. In de praktijk komt het daar neer op asterismen, dubbelsterren, het zonnestelsel, bol- en open sterhopen & Messier objecten.

Alle waarnemingen heb ik gedaan met het 20mm Meade S5000 SWA oculair en de Klee 2.8 barlow.

You may also like...