Heej, een ortho

Sta ik gisteren de Lightbridge op te stellen, komt de TNT Post medewerker langs om 19:30 met een pakketje uit Japan waar ik op zat te wachten maar niet meer verwacht had gisteren.

In het pakje een orthoscopisch oculair met brandpunt 5mm van Kokusai Khoki in Kamikatsura, Japan. Een bedrijf wat al ruim 40 jaar dit soort oculairen maakt. Geen hoogstandje met 6 of 7 lenzen maar juist eenvoudig en met een goede transmissie.

In de praktijk betekent dat het een mooi planetenoculair is maar wel eentje met een beperkt beeldveld van zo’n 45 graden. Dus veel bijdraaien met de dobson. Het is echter prima te doen en het gaf, met matige seeing, al een goed beeld! Leuke aankoop.

De eerste test was op het Trapezium in Orion (M42). Op 300x vergroting kon ik deelnemers A t/m D herkennen maar ik denk dat, als ik had opgelet, er meer had kunnen herkennen. Ik wist alleen niet dat die er waren want ik las dit pas erna 🙂

Trapezium, het gisteren bekeken gebied

Het is wel een interessant stervormingsgebied en met de ortho kon ik op die 300x vergroting naast de sterren van het trapezium en de donkere stofwolk ook filamenten/flarden waarnemen rondom het trapezium. Iets wat ik niet eerder heb gezien.  En dit was met volle maan en OIII filter. Eind van de maand op de Knardijk gaat dat nog veel mooier worden!

You may also like...