Doorhalen op de Knardijk, 23 maart 2012

Een leuke avond op de Knardijk gehad! Aanwezigen: Cityjohn, Hiro en Andries van de Publiekssterrenwacht Schothorst.
Zelf was ik er voor het eerst als eerste. Dat gebeurd me anders nooit. In de late schemer (het zal 20:30 zijn geweest) begonnen met opbouwen van de Lightbridge. Kak. Kabeltje van de hoofdspiegel fan kwijt… die zal nog op de dijk liggen dacht ik. Misschien in het donker eruit getrapt. Even zoeken naar het slipspoor van ons help-we-glijden-bijna-achteruit-de-dijk-af! avontuur vorige keer… en daar lag mijn kabeltje. Aangesloten en daar kwamen Cityjohn en Andries ook aan en die begonnen met opzetten. Nu nog wachten op Hiro, die wat later kwam, en ik kon collimeren want een lasercollimator heb ik nog altijd niet.

Het astronomisch donker arriveerde en ik begon met kijken. Eerst maar eens Mars. Mwah. Niet denderend. Door naar mijn waarneemlijstje. Ik had weer één en ander in de S&T PSA aangevinkt.
Om te beginnen M95 gezocht en gevonden, met SN2012aw. Héél zwak toch nog die SN. Maar wel gezien. Bijzonder hoor, een sterretje miljoenen lichtjaren ver (en dus geleden). M96 natuurlijk ook tegen gekomen en Hiro gewezen (en zelf ook gekeken) naar M105 samen met NGC3384 en 3389 wat samen mooie stelseltjes zijn.

Ursa Major was volgend. Eerst maar eens M51. Mooie verschijning maar minder dan de vorige keer wat gek was want toen was de transparantie minder dacht ik. Geen spiraalarmen. En ik had weinig geduld dus door maar M63 (het lijkt alsof dit rap achter elkaar ging maar deze avond verliep onder veel gezwets tussendoor :-)). Een faint fuzzy. M94. Ook een faint fuzzy. Ik had een dip. Al die Messiers.. faint fuzzies. Meer niet. Jammer. Door naar NGC4485 & NGC4490 wat samen een peculiar galaxy vormt. Wow! Dát is beter! Twee ‘gewarpte’ stelsels in interactie met elkaar. Dit was mooi en daar heb ik wel flink te tijd voor genomen.

Intussen had Andries een dip. Hij heeft al maanden een 20cm DHZ dob van de sterrenwacht, ooit gekregen, maar het is een onding. Excuse me for saying so. Loopt stroef, onhandelbaar, niet te collimeren en een rechtdoor zoeker.. het vinden viel ‘m zwaar. Tijd voor een deugdelijke kijker zei ik. En nadat we hem wat op weg hebben geholpen ging het verder Leo in. Eerst Leo’s Triplet. Alledrie prima te zien en gevonden in een paar seconden. Daarna gezocht naar NGC3686 + NGC3684 + NGC3681 maar niet gevonden. Lastig dat starhoppen toch nog. Even bij Hiro gekeken in zijn 12″ maar dan met goto. We zagen er twee, misschien drie. Maar zeer zwak alledrie. En afsluitend in Leo gingen Hiro en ik tegelijk met de kijker op Hicks 44 waarvan ik er zeker 3 zag. De vierde kwam zéér zwak en uitsluitend perifeer en nog eens bij vlagen ook in beeld. Waargenomen. Dat wel, maar meer dan ook niet.

Hickson 44 (Door: Masil Imaging Team)

Tussendoor waren we afgeleid door een verzetje. Wat (jonge?)lieden waren het noordelijk van de dijk gelegen Knarbos ingedoken en hadden daar een fik gestookt. Die laaide opeens hoog op door wat vermoedelijk benzine was. Toch even de pliesie gebeld want ik had er geen lekker idee bij en bovendien was ik bang dat we in rook en licht kwamen te staan. Een half uur later reed de politie de dijk op, het bos in en was het gedaan met de pret (voor hun, wij gingen lekker verder).

Dan via M53 (en wéér de nabijgelegen bolhoop NGC5053 niet kunnen zien) het Virgo cluster. Voor mij een first light, ik zag er nog nooit ook maar één stelseltje in. Zo lang ben ik immers nog niet bezig. En maar meteen voor de klapper gegaan: Markarian’s Chain. Zeven stelsels op rij, waaronder The Eyes. Wonderlijk makkelijk gevonden want precies tussen Denebola en Vindemiatrix in. Alle zeven goed te zien en te volgen maar uitgebreider dan ik dacht. M87 was ook snel gevonden maar wederom kwam ik niet verder dan een vrij heldere kern met halo. Begrijpelijk dat ze snel gezien zijn maar de Messiers zijn zeker niet de leukste objecten om naar te kijken!

Schets van Markarian's Chain (door: Vedran Vrhovac)

En toen was de waarneemlijst klaar. Het was inmiddels 01:00 en ik was in dubio. Nog doorgaan, meer uitzoeken en bekijken of even wat freewheelen tot een uur of twee. Het werd het laatste. Dus daar kwamen M3, M13 en Mars nog een keer langs.

You may also like...