Wodan is een zak! Of: Lalobbe september 2013

Van donderdag 5 tot en met maandag 9 september was ik daar samen met forumleden Nikao, Dick en Surya en aanhang (neef van Dick, een maat van Nikao en -sommigen wel bekend- Victor van Wulfen). De dag ervoor waren de meesten al aangekomen en genoten woensdag op donderdag van een mooie sterrenhemel. Ik werd donderdag verblijd met 33 graden bij aankomst en een heldere nacht in het verschiet. Maar eerst natuurlijk settelen.

Surya was de hekkensluiter met aankomst om 21:00 en toen konden we lekker aan de slag in de tuin van de gîte. Het was mooi en met een aangename temperatuur kon ik een bak objecten zien. Een echte lijst had ik niet gemaakt want ik wilde vooral de nieuwe telescoop testen. Ik moest voor het eerst werken zonder zoeker en heb op deze kijker alleen een RDF tot mijn beschikking. Het zoeken en vinden ging me gelukkig prima af, al vind ik de starhops een stúk lastiger nu. Vooral omdat ik de feeling weer moet krijgen hoe groot het beeldveld in het zoek-oculair is.

Melkweg op zuid

Melkweg op zuid

De revue passeerden, in willekeurige volgorde want dit komt zo even

uit mijn hoofd rollen:

 • NGC 7008 (leuke PN in Le Gentil 3!)
 • NGC891 die met goed kijken altijd een flinke boel detail laat zien
 • de Veil Nebula (heb ik zeker mooier gezien, transparantie was zo-zo)
 • M33 met dit keer alleen het helderste H-II gebied NGC 604
 • NGC7331 (met 10″ niks gezien van de Deer Lick Group)
 • M31, Mayal-II door de LX200 van Victor
 • NGC281 Pacman (zéér zwak)
 • IC59 maar niks gezien of het moet die waas zijn geweest ^_^
 • M11 Wild Duck Cluster,..meh
 • M22 (mooi!)
 • M27 (helder! whoop!)
 • M57 (wat een leuk voorgrondsterretje trouwens)
 • de Garnet Star
 • en de klapper was toch wel de Triple Cave Nebula: mijn eerste echt goede blik op een donkere nevel.

Tussen de bedrijven door liet ik (“pluizenkijker”) aan de astrofotografen (“knoppendouwers”) wat objecten zien en bij vlagen waren we jaloers op elkaars kennis, kunde en spullenboel.

De kijker gedroeg zich prima maar omdat ik de shroud vergat besloeg de primary op donderdag wel. Dat trok bij toen de shroud er om zat maar echt dauwvrij werd hij niet meer. Het kon de pret echter niet drukken. Met de donkerte zat het goed: SQM 21.15, de transparantie was wat minder en M33 liet zich héél vaag zien aan mijn blote oog.

Melkweg boven gîte

Melkweg boven gîte

Zondag kregen we een kadootje van Wodan: we mochten na 02:00 toch nog even waarnemen! De SQM liep ietsje minder hoog op, tot zo’n 21.0 met uitschieters naar 21.1. En alhoewel dat niet al te denderend is hebben we ons zeker vermaakt en werden er nog wat objecten gefotografeerd en bekeken. Ik zag die avond o.a.:

 • Caroline’s Rose (dank voor de tip, Matthijs!)
 • M74 waarbij ik één spiraalarm ontwaarde
 • NGC660 die ik niet te pakken kreeg
 • nog maar een keer de Veil Nebula omdat het kan
 • de Blinking Planetery in Cygnus (klein dingetje)
 • nog een keer NGC7331 maar dit keer gooide de transparantie echt roet in het eten

De Blue Flash in Delphinus kreeg ik ook niet te pakken, vooral omdat het starhoppen met deze nieuwe configuratie (dus minus zoeker) me moeilijker afgaat.

lalobbe3

Het straatje voor het huis

Het zal de oplettende lezer niet ontgaan zijn dat er niks gemeld staat over vrijdag en zaterdagavond. Dat klopt. Die twee nachten waren nat en bewolkt. Op die momenten, en overdag, gedroegen we ons als mannen zonder vrouwen onder elkaar met f

De lokatie is verder fantastisch. Veel ruimte op het veld maar tot 23:00 helaas wel een straatlantaarn in de straat. We zijn bezig die uit te krijgen maar le maire werkt (nog) niet mee. Misschien in de toekomst. Daarmee is deze gîte vooralsnog alleen geschikt in de zomerse maanden waarbij september de beste kaarten heeft. In het voorjaar zul je ons er niet zien omdat de lamp dan vanwege de kale bomen waarnemen tot 23:00 onmogelijk maakt.lauwe grappen waarbij de rijke Surinaamse en joodse cultuur regelmatig belachelijk werd gemaakt (Surya en ondergetekende zullen ons beklag doen bij de autoriteiten), opmerkingen maken over elkaars voorkomen en Surya liet ons schrikken door met wit bloempje achter het oor zijn been over de leuning van de trap te gooien. Waar het nivo ’s nachts astronomisch hoog was zo veel werd er overdag gelolbroekt. Tegen de tijd dat het maandag was had ik buikpijn van het lachen. Tel daarbij op een sportieve uitspatting met de meegenomen mountainbike op de Route VTT de Lalobbe door het bos in de omgeving (vos gezien) en ik had een goed weekend.

Een leuk weekend dus, met veel astronomie, lolbroekerij, genoeg te snaaien en te drinken en warme bedden en een deur die sluit ;-b Volgende halte voor mij is Grandpré volgende maand en dan in April op naar Hohen Woos!

Filmpjes!
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=yfmKTBP54Mo]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=9P-pvC25BQI]
 

You may also like...