Onderhoud en kleine sessie

Na maanden stofvangen heb ik gisteren de spiegel van de Propus schoongemaakt. Daar lag een flinke laag stof op. Nou ben ik geen fan van spiegels schoonmaken (ik doe het liever niet) maar nu was het wel nodig. Bovendien was ik benieuwd of het vlekje of krasje nou echt een vlekje of krasje was… Na het schoonmaken (wiki) ben ik er helaas achter dat de vlek een daadwerkelijke kras is. Zonde natuurlijk, op een Orion Optics UK Research Grade. Enige troost is dat ik het niet gedaan heb en dat de prijs er naar was.

Na de schoonmaakactie was het helder. Of leek het, want buiten aangekomen was het maar matig helder en de transparantie was om te huilen. Een blik op Jupiter en ook de seeing bleek slecht. Jammer, maar toch lekker gekeken naar de reuzenplaneet met dansende maantjes.

Voor vanavond of morgenavond staat een starparty voor beginners van Publiekssterrenwacht Schothorst op het programma. Vanavond zal wel niet lukken, dus hopen dat we ze morgen wat kunnen laten zien. Inmiddels een klein objectenlijstje klaar voor deze maand:

  • NGC 2359 PN “Thor’s Helmet” – hemlvorm zichtbaar v.a. 10″
  • NGC 2261 RN “Hubble’s Variable Nebula 200-250x
  • M82 Gx “Sigar Galaxy”
  • NGC 2403 Gx – spiraalarmen zichtbaar
  • NGX 2264 OC met Cone Nebula en Snowflake Cluster
  • NGC 457 OC “ET Cluster” – asterisme
  • M46 OC met NGC2438 PN – blink de PN met een OIII filter
  • NGC 2362 OC “The Mexican Jumping Star” – heldere ster in open cluster
  • NGC2419 GC “The Intergalactic Wanderer”

Nu nog heldere nachten…

You may also like...