Uit mijn broek waaien in Uddel @12-03

Helder en weinig wind. Dus op weg naar Uddel op de inmiddels vaste waarneemstek. Na een 2x zo lange rit (onderhoud op de A1, er is altijd wat te beleven op die weg op de gekste tijden…) was ik op lokatie. Een ander astroforummer zou ook nog komen.

Opgesteld onder een best behoorlijke hemel. Wel wat vocht en dus koepel met name op West (mil. terrein) maar príma te doen voor zo dichtbij! Helaas waaide het véél harder dan ‘de sites’ zeiden: kracht 4 was het zeker met harde vlagen naar 5 . Voor mijn 9.5 kilo lichte telescoop is dat te gek en maakt er een windvaantje van. Jupiter danste door het beeld, en ondanks de zo te zien prima seeing was er echt niks van te maken.

Zelfs met shroud eraf, en de wind er dus doorheen, waaide het ding nog opzij in de Oostenwind. In het Zuid-Westen waar hij zo’n  beetje bleef hangen stond inmiddels Orion, nog hoog genoeg om mooi te zijn. Aangezien ik die in de 5 jaar dat ik sterrenkijk nog maar 1x goed heb bekeken van de nood een deugd gemaakt en daar eens flink mijn best op gedaan. Veel detail te zien en op hoge vergroting (trapezium) meer te zien dan met OIII filter. In de 20mm (~50x) was hij met filter erg mooi. Maar het was wel eens mooier, want hij stond inmiddels natuurlijk in de soep van het mil. terrein.

Inmiddels was mijn kijkmaatje Michael aangekomen met zijn 10″ zelfgebouwde dobson. Mooi apparaat, met volgplank die ook zelf gemaakt was. Zo te zien een prima kijker, en net iets windbestendiger bleek al snel. Inmiddels was het wel 21:30 en was de wind genoeg geluwd om in ieder geval wat deepsky te doen. Helaas waren de door mij bedachte objecten in Tweelingen en nog zelfs ten W daarvan al te ver in de militaire soep beland en dus kwam ik in Leo en omgeving. Ook geen straf, met in Leo:

  • NGC 2903 – een mooie face on galaxy waar spiraalarmen in te zien zouden zijn, een ringvormig actief gebied rond de kern (daarom de bijnaam “Hot Spot Galaxy” voor dit stelsel) en vele HII gebieden. Ik zag een ovalige, flink grote pluis met aan de noordzijde een wat dikkere, korte hint van een arm en aan de zuidzijde een langere, ijlere hint van nog een arm. Verder had het ding bij vlagen een wat korrelige structuur (de HII gebieden?). Van de ring rond de kern was niks te zien maar ik vergroot ook maximaal ~175x en daar was zeker meer vergroting voor nodig. Dat, en een donkerder hemel;
  • NGC 3190, 3193, 3185 en 3187 vormen samen Hickson 44. De helderste is iets van magnitude 13 en had ik zo te pakken, samen met de tweede op rij. Er zijn er drie op rij en de zwakste zag ik perifeer, en eenmaal gezien ook wel direct. Het vierde stelsel NGC 3187 kon ik (weer niet!) ontwaren. Maar met een oppervlaktehelderheid van mag 14,7 is dat ook absoluut niet vreemd onder de omstandigheden van deze avond;
  • NGC 3226 en NGC 3227 waren de verassing van vanavond naast de andere kleine verassing tw. dubbelster Algieba (Gamma Leonis). Deze twee interacting galaxies zijn makkelijk te vinden en je ziet ook nog eens duidelijk dat ze met elkaar aan de gang zijn. Meer dan twee ovalige pluizen waren het niet, maar alsnog een leuke vangst en mooi om te zien;
  • Leo’s Triplet: de M’s waren eenvoudig te zien en ook de NGC component eenvoudig met direct kijken te zien. Bij vlagen sprong de stofband in beeld, maar niet over de volledige lengte zichtbaar alleen tegen de helderste delen stak die af.

Hickson 44 in Leo

In Krab deed ik:

  • M41 toevallig, want we vroegen ons gezamelijk af wat dat “pluizige naast Jupiter” ook alweer was. Ja, het Beehive Cluster natuurlijk bleek al meteen na inspectie met de telescoop;
  • Daardoor bedacht ik mij dat ik M67 had aangemerkt in de PSA en die ook nog nooit had gezien. Dus hups via Acubens naar dat 500 sterren tellende open cluster (OC)  op 2.700 lichtjaar afstand. Wat een compact geval, het lijkt wel een ruime bolhoop. Een snelle scan op the interwebz laat zien dat meer mensen twijfelen (maar wetenschap niet).

Al met al een karige oogst maar gezien de wind ben ik er uiteindelijk heel blij mee. Op naar de volgende sessie, mogelijk zondag de 15de al.

You may also like...