DSS nadoen met NGC 6781, planetaire nevel in Aquila

Ik maak wel eens plaatjes met de Bradford Robotic Telescope op Tenerife. Kost me 3 euro per maand en daarmee support iedereen die dat doet ook nog eens die telescoop van de Bradford University. Harstikke leuk dus. Een poos geleden bekeek ik op Uddel NGC6781, een vrij grote en heldere planetaire nevel (PN) in sterrenbeeld Aquila. Arend dus. Die was goed te zien en een foto leek me ook leuk. Dus een paar OIII en Ha jobs klaargezet voor dat object en gisteren was de data binnen.

Nou waren het maar 8 frames, 4 OIII en 4Ha en elk maximaal 180s belichting. Daar kun je niet superveel mee natuurlijk maar onderstaande kon ik er uit halen. Gestacked in Nebulosity 2 (alweer vrij oud), daar DDP losgelaten in default instellingen en dan als 16bits PNG file door naar Gimp waar ik wat met levels heb gespeeld om het maximale eruit te halen. Inmiddels staan weer wat jobs klaar voor nog meer data om bij te voegen. Vooral om de ruis eruit te krijgen want die is flink aanwezig en stacken helpt dat weg te krijgen. Minder ruis = beter plaatje. Simpel. En naast wat OIII data schiet ik ook wat OSC (one shot color –> kleur dus) frames van elk 180s bij. Dan kan ik een zwart-witte maken, een inverted (zoals hieronder) en beide met wat minder ruis. Maar ook een RGB kleurenversie die wat vaal zal worden en een bi-color van Ha=rood en OIII=groen.

Voor nu is het dit. En dat vind ik al heel aardig! En dat voor 3 euro.

NGC6781

NGC6781

NGC6781 inverted

NGC6781 inverted

You may also like...