Mercurius transit 9 mei 2016

Maandagmiddag 9 mei konden we een transit van Mercurius zien. Da’s bijzonder, want het was helder! Warm zelfs, heerlijk!

Eerst keek ik bij Sterrenwacht Midden-Nederland door de 7cm F10 Bresser Skylux waar we daar een Coronado-filter op en achter hebben zitten.

In de middag keek ik vanuit de tuin door een oude jaren tachtig Bresser 11cm newton. Daar heb ik een simpel, klein Baader Astrosolar filtertje voor gefabriekt. Het ding zit op een enorm knurftige plek, vóór de vangspiegel. Maar het werkte wel! Ik kon de 2de helft van de transit gewoon uit de tuin zien gebeuren.

Retro elfje uit jaren 80

Ik heb de Venus-transit niet gezien. Een club ging naar de Oostzee en zag daar die overgang. Achteraf heb ik daar wat spijt van, een transit zag ik nooit. Dus deze Mercurius-editie was een haalbaar alternatief en gaf ook een goed idee van het enorme formaat van de zon, en hoe klein onze planeetjes zijn. Imposant was het wel!

En dat was dan deze transit. Op naar de volgende Ven…euh…Mercurius overgang over een aantal jaar!

You may also like...