Bourdeaux (Drôme) & Uzer (Ardèche), juli 2016

…en een beetje Boudeaux (Drome). Een vakantie tijdens bijna-volle-maan, en toch een blog verslagje? Dat kan maar 1 ding betekenen: blote-oog dingen!

Dat dus. Deze periode stonden de Maan, Saturnus, Mars en Jupiter mooi op rij. In Bourdeaux in die volgorde boven de berg en in Uzer boven de rivier en het weiland.

Jupiter met de iPhone 5S

Jupiter met de iPhone 5S

Op 18 juli zagen we een vreemd wit schijnsel boven het weiland. Eerst dachten we mist. Maar ik liep erheen en dat was het niet. De lamp van de immer aanwezige asociale Fransen? Nee, zo fel was die nou ook weer niet. Een stapje verder de gloed in werd het duidelijk: de Maan scheen over de rots heen. Wij zaten in de schaduw van de maan, het weiland niet meer. Een uur of twee later stond ook de tent in het maanlicht. Mysterie opgelost.

Op 19 juli maakte ik een filmpje van de zon die achter de heuvel wegdook. Binnen een kleine 2 minuten ging die schuil achter de heuvels in de verte en koelde het snel af. Met verrekijker kon ik bij vlagen iets maantjes-achting ontwaren bij Jupiter maar mijn oog en een verrekijker zijn geen vrienden. En helaas had ik verder sowieso weinig aan dat ding omdat de maan enorm stoorde. Zonde, het is hier vast erg donker met nieuwe maan!

In Bourdeaux zag ik met de 10×50 wel de dubbelster in Lier, en de Ringnevel. Althans, ik zag iets pluizigs waar die ring huist. De Halternevel bleek te zwak (het was nog niet helemaal donker toen ik keek). En in Uzer zagen we met een flinke maan toch veel meer sterren dan met nieuwe maan bij ons in Hoogland. Rottige lichtvervuiling 🙁

You may also like...