Hedgerow op de zon

Mijn uitwijk-thuiswerk-plek is de sterrenwacht. Voordeel is dat je dan tussendoor kunt ontspannen met een blik op de zon door de zontelescopen daar. Vandaag keek ik door een uit erfenis verkregen Celestron OmniXLT 12 cm achromaat in witlicht en zag een flinke zonnevlek uit het centrum en nog eentje op de rand. Later keek ik in Ha door een op die XLT geplaatste Coronado PST naar een flinke hedgerow op de rand van de zon. Een hedgerow is een ‘vlam’ op de zon die je vanaf de zijkant ziet en die daarbij de illusie wekt van een ‘heg’. Vertaal het naar het Engels en je snapt waarom ze het een hedgerow noemen.

De hedgerow door Teo Gommans

De hedgerow door Teo Gommans

Zonnevlek door Leo Aerts

Zonnevlek door Leo Aerts

De 'streamer' door Teo Gommans

De ‘streamer’ door Teo Gommans

Aan de andere kant op de zon was een flinke streamer te zien die verticaal op het oppervlak stond. Zo’n streamer kan honderdduizenden (soms wel miljoenen!) kilometers hoog/lang zijn. Deze was ook fors! Mooi gezicht!

De kijker uit de erfenis van Joop

De kijker uit de erfenis van Joop

You may also like...