Perseiden, geen boliden

Gisteren was het hoogtepunt van de jaarlijkse Perseiden meteorenzwerm. Natuurlijk waren er weer hooggespannen verwachtingen maar “don’t believe the hype” was an toepassing.

Vaste stek Uddel werd vandaag bezocht door zo’n 7 man sterk (meest sterrenwachtleden) uitgerust met ligstoelen, astrofoto opstellingen, de knoppendouwer Christaan leende een aggregaat van de eigenaar van het land daar, er was een 9cm APO, verrekijkers en mijn 10″ dobson.

Rond 22:30 stelde ik mijn dobson op en daarna lag ik lekker met de rest in de stoel. En we werden vroeg op de avond getrakteerd door een hele beste ISS-overgang mooi onder de maan door en over Saturnus en Mars.

Voor het Perseiden-kijken had Bart een heuse hangmat mee, hij was Baas. Een ander had een slaapzak. Ook een goed idee. Geteld heb ik ze niet maar ik zag toch tientallen Perseiden. Flink heldere, en ook een stel hele snelle, minder goed zichtbare. Opvallend vond ik ook een aardig aantal langzame. De mooiste ging vanuit Perseus omhoog door Cas en was lekker helder. Ook zagen we een keer twee meteoren vlak na elkaar in dezelfde baan. Tijdens het waarnemen klets je natuurlijk wat af en het beste idee was toch wel om er volgend jaar een Meat ’n Meteors van te maken (tip o’the hat to Nikao waar ik het idee van stal en deed alsof het van mij was).

Nadat de maan onderging keek ik nog naar:

  • de Ringnevel, weer op 400x maar nu zonder OIII filter. Dat zag er iets beter uit en ik hoopte stiekem de centrale ster te spotten maar die is a) heel zwak en b) de seeing was flut;
  • de Halternevel, even snel maar die heb ik nou wel gezien….
  • de Sluiernevel, de eerste keer dit jaar!;
  • NGC 7331 trok mijn aandacht en was zo weer gevonden. Van het Stefan z’n vijftal zag ik zo snel geen spoor;
  • Nieuw was NGC 7027, de Magic Carpet Nebula. Laatst vond ik die niet, nu zette ik deze jonge, heldere en kleine PN zomaar in beeld. Hij was opvallend groenig! Dat werd niet gedeeld door de andere 2 die keken maar ik keek wat beter en ja hoor, echt een heel lichtgroenige waas op deze planetaire nevel. Leuk!;
Het magische kleedje

Het magische kleedje

  • Barnard’s E in Aquila is groot! Zelfs in mijn 20mm veel groter dan het beeldveld. Maar met wat heen en weer schuiven is de nevel prima te zien als een stuk sterloze hemel!
  • Daarna probeerde ik Mayall/G1, de bolhoop in het Andromeda stelsel M31. Lukte niet. Vorige keer dat ik dit probeerde was in Hohen Woos en daar kwam ik op de goede plek via een starhop en trok het dicht voor ik een positive ID op de bolhoop kon doen. Nu kreeg ik de starhop niet eens voor elkaar… Maar goed, het was 03:30 en ik was er ook wel een beetje klaar mee 🙂

Leuke avond gehad, op naar nieuwe maan eerste weekend september. Dat wordt Hohen Woos of anders Gelselaar bij een sterrenknoeiers thuis.

You may also like...