Stargazing & Bikepacking

Not-so expensive astronomy and some bikepacking stories

Waarneemsessie 3 maart – tuin

Hoe een waarneemsessie slecht begon maar goed eindigde.

Ik begon goed met een kapotte TS HR Planetary. Het bovenste deel van het oculair lag er los in nadat ik de eyerelief wat omhoog schroefde. Geen idee maar gezien de reputatie van Teleskop Express komt dat wel goed.

Daarna filmpje van Mars gemaakt met de unmodded Vesta Pro met IR block filter. Deze bleek later op de avond zwaar overbelicht maar op zich goed handmatig gevolgd want Registax had geen enkel probleem met het stacken van de overbelichte bol. Toch in de buurt van Mars meteen open sterrenhoop M44 meegenomen.

De avond werd leuk toen ik na lang zoeken M81 en daarna M82 in de kijker had. Wat vind ik die lastig zeg! M51 gezocht maar niet gezien. Te licht? De gloed van de maan kwam er al aanzetten. Daarna Mell 111 (Melotte) gezien, stapels sterren. Helaas kwam de maan ook al tevoorschijn waardoor ik deze sterrenbundel maar slecht zag. Maar het waren er veel.

En natuurlijk de Orionnevel die ik echt nog niet zo mooi en goed zag. Veel meer zichtbaar van de ‘kom’ van die nevel. Ook M43 zag ik dit keer voor het eerst.

Doorgeschoven naar M35, 36, 37 en 38. Mooi maar conclusie: need a wider view. 32mm oculair dan maar doen tzt.

Schuif ik weer wat op en dan kom je bij de Pleiaden waar ik een hint van een nevel of blauwe gloed meende waar te nemen. Opvallend maar misschien slechts verbeelding?

Inmiddels was het tegen elven en kwam Saturnus in beeld. Nog nooit gezien maar wauw, wat was dat imposant. Zeker zo imposant als Jupiter de eerste keer! Ik kon zelfs de schaduwwerking van de bol op de ring erachter waarnemen.

Saturnus zoals ik 'm ongeveer zag (foto niet door mij)

Tussendoor 3 sterren in Castor opgelost en geconcludeerd dat mijn barlow niet in orde is. Moet dan maar aan een nieuwe een keer (maar niet nu).

Afsluitend de skybeamer genaamd Maan bekeken. Erg mooi. Erg goede seeing (beste seeing die ik ooit heb gezien). Nog even Saturnus en dat was het voor vandaag. Al met al vanaf 19:30 tot na 23:00 staan kijken.

Het valt me op dat je na sterrenkijken vaak blijer bent met de oogst dan tijdens. 🙂

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2020 Stargazing & Bikepacking

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: