Stargazing & Bikepacking

Not-so expensive astronomy and bikepacking stories

Kollase, augustus 2011

Kollase 2011. Het waarneemverslag van het jaar. Wat een ervaring! Een lucht van zo ongeveer 3 richting 2 (er was airglow te zien denk ik, en rond 05:00 zagen ze M33 met het blote oog) op de Bortle Dark Sky Index, een melkweg waarin je van alles herkende (zometeen meer) en een Jupiter zo fel als de volle maan. En dat terwijl het niet eens super was voor Kollase-normen. Ik kan dat maar moeilijk bevatten: de Melkweg schijnt in Kollase dóór de bewolking heen!

Op vrijdag 26 augustus kwam ik aan rond 19:30 na een (te lange) rit via Osnabrück, Bremen, Hamburg en dan Kollase. Een afgelegen oerbosgebied, met zo 40km rondom geen woonkernen van belang. Gevolg: een donkere lucht en amper luchtkoepels. Op vrijdag begon het met onweer zoals we niet vaak hadden gezien. Gevolgd door wat gaten in de lucht die een korte blik mogelijk maakten op de sterrenhemel daar: M13, M31… met de verrekijker. Heel goed te zien. Maar dat was nog niets vergeleken met de dag erna…

Wachten op helder en droog weer

Na een dag regen vielen er rond 23:00 gaten in de wolken. Daarboven een fantastische melkweg. De foto die ik eerder plaatste van de Kollase allsky was daadwerkelijk wat je daar ziet met het blote oog.
In de Melkweg waren de Noord-Amerika nevel goed te herkennen en de ‘Coalsack Nebula‘ goed te herkennen. Wat wil je met een sqm van 21.4 op zaterdag. En dat was ‘slecht’….

Mijn opstelling op Kollase '11

Ik had alles meegenomen. Uiteindelijk heb ik niets gefotografeerd. Dat was zonde van de bijzondere waarneemtijd! De dobson gaf prima beeld maar gezien de bewolking en dat we maar 1 avond hadden ben ik voor de goto gegaan. Daardoor kon ik veel meer zien dan ik had kunnen vinden met de dobson.

De waarneemlijst:

 • Bolhoop M13 door de hoge dunne bewolking heen;
 • Sterrenhoop M71 plus komeet Garrad in hetzelfde beeldveld
 • De Cirrusnevel West met het UHC-E filter. Zonder filter weinig te zien. Daarna dezelfde nevel gezien  in de 30cm dobson en een 100mm Televue Ethos. Wauw!!! Window in space! Ik snap nu waarom mensen de insane prijs neerleggen voor zo’n oculair. Het is het daadwerkelijk waard.
 • De Skull Nebula (Totemanskopfnebel ^_^) was met UHC-E amper zichtbaar door de wolken. Bij helder zou ik die zeker probleemloos gezien hebben!
 • M31 natuurlijk weer meegenomen. Duidelijk zichtbaar waren één stofband en de enórme grootte van het ding. Door de 18″ Sumerian Optics Canopus kijker van een ander forumlid zag ik met direct kijken twee stofbanden en detail wat ik nog nooit zag. Maar goed… 18″ !
 • Stelsel (waarvan ik dacht dat het NGC3371 was maar dat kan niet) zichtbaar amper klein
 • M27 erg goed te zien, nog nooit zo goed gezien natuurlijk. Met UHC-E was het contrast veel beter nog
 • Jupiter in de vochtige lucht (halo) tot 250x maar was niet zo denderend
 • De reflectienevel Merope van M45 liet zich ook zien (samen met wat coma)
 • M33 door de 12″ van de buurman liet haar spiraalstructuur zien (ik hoorde dat M33 later die nacht zelfs met het blote oog zichtbaar was geweest!)
 • Oostelijke Cirrusnevel bekeken door mijn eigen 6″ met UHC-E. Schitterend. Maar die 12″ was veel mooier… beetje tegenvaller daardoor.

Al met al ging het prima. De goto werkte perfect, volgen ging goed. Ik had het gebruik van een grondzeil afgekeken en dat bleek ideaal tegen optrekkend vocht en ook als je iets laat vallen! Ter plekke ook een dauwkap gemaakt voor de LXD75 (zie foto hierboven).

Hemel Kollase 2011, met ISS door de bomen!

Later die avond (rond 2u) werd het weer af en aan bewolkt en om 03:00 heb ik de boel opgedoekt. Vervolgens kwam er natuurlijk een enorme opklaring en daarin met de verrekijker gezien:

 • Alle Voermannetjes
 • Weer M31
 • Weer het Dubbelcluster (ook met blote oog een makkie!)
 • Kemble’s Cascade had ik met de 10*50 spot on te pakken
Al met al dus een flinke waslijst. En dat was in effectief zo’n 3 uur waarneemtijd onder de ‘matige’ hemel van Kollase. Volgend jaar ga ik zeker weten weer en dan misschien nóg donkerder!

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

 1. Patrick Duis 20 september 2011

  Uebercool verslag……ik kan bijna niet meer wachten tot vrijdag…..

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2019 Stargazing & Bikepacking

Thema door Anders Norén

%d bloggers liken dit: