Stargazing & Bikepacking

Not-so expensive astronomy and some bikepacking stories

Nederland bij nacht in 2012

Een paar bewerkingen van de foto die André Kuipers afgelopen nacht heeft gemaakt.

Nederland bij Nacht (jan 2012)

 

En in negatief met een accent op de wat sterker verlichte gebieden mooi eruit:

Bewerking van de foto met highlights

Opvallend op deze bewerkingen zijn zaken als de lichtmasten aan de A30 bij Barneveld en de Harselaar (bedankt, Vink!) ook in B’veld.
Bizar dat er zoveel licht omhoog straalt dat je het 300km hogerop nog kan zien. Energieverspilling ten top dus! Letterlijk en figuurlijk!

En dan de uitsnede van Amersfoort e.o. met een paar flink opvallende zaken en wat m.i. de veroorzakers zijn.

Amersfoort e.o.

Met deze info kun je al heel gericht een paar knoeperts van lichtvervuilers gaan aanpakken. Zo lijkt het vrij onzinnig dat de Praxis aan de A1 (in bedrijventerrein Calveen) de gehele nacht haar terrein verlicht met -ik schat- 12 flinke bouwlampen én 12 omhoog schijnende bouwlampen op de reclamezuil. ‘s Nachts rijden er niet veel auto’s op de A1 en van nog minder bestuurders van die auto’s zal de latente koopwens aangewakkerd worden door zo’n verkwisting. Eerder een gevalletje negatieve reclame als je het mij vraagt.

En verderop nog zo’n mooie mast ter hoogte van sportpark Zielhorst.

Licht heeft natuurlijk nut maar de ontwikkeling in Frankrijk om in ieder geval bedrijfsmatige en reclame verlichting aan banden te leggen lijkt me iets wat hier in Nederland ook zeker bekeken kan worden. Zo zal de grote vlek bij de Harselaar (Barneveld, A1) dan waarschijnlijk onzichtbaar worden voor André Kuipers in het ruimtestation. Ik zeg: quick wins!

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2020 Stargazing & Bikepacking

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: