Stargazing & Bikepacking

Not-so expensive astronomy and some bikepacking stories

Sirius B, Rupus Recta & Jupiter

Een avondje met twee sessies. Eerst Jupiter en de maan. Jupiter stond al vrij laag en dat was te merken: ik zag drie banden, wat maantjes maar verder vrij weinig detail. Eén van de minder mooie waarnemingen van Jupiter voor mij.

Door naar de maan. Rupus Recta bekijken. Die lag al lang niet meer op de terminator helaas maar, nog goed te zien als een mooie rechte lijn in de vlakte. Vallis Alpis was goed te zien evenals in dat gebied (ongeveer, de maan is best groot nog) wat bergjes die een mooie lange schaduw wierpen over het oppervlakte. Van die losstaande bergen of rotsen (geen idee hoe hoog ze zijn maar toch zeker honderden meters) vind ik wel mooi omdat ze een schaduw geven die het relief goed weergeeft.

Het was fris, ik had het wel weer gezien en tuinsessies duren bij mij toch kort. Dus lekker naar binnen, astroforum erop en biertje erbij. Eerste topic wat ik lees gaat over het feit dat Sirius B mogelijk te zien is omdat de seeing daar goed genoeg voor is. Kak. Dat moet ik proberen. En dus, hup naar buiten en bier laten staan. Men zegt dat dit haast niet kan in een 80mm refractor maar ik weet het zeker: ik zag Sirius B. Bij hele korte vlagen van nou.. een seconde misschien, was op 19:00 van Sirius A een piepklein stipje te zien wat zich losweekte uit de enorme gloed van Sirius A. Het stelde niet veel voor. Maar… gezien is gezien! Toch weer een milestone op mijn waarneem CV! En met een 80/480mm met 5mm ortho en dus zo’n 100x vergroting helemaal geen rottige waarneming!

Witte dwerg Sirius B als partner van Sirius A

Sirius B is een witte dwerg die zeer dicht bij Sirius A staat. Op zich zou je B zo moeten zien maar A is zo enorm veel feller dat dit echt een uitdaging is in sterrenkijkland. Sirius A is zelf de helderste ster die je nu kunt zien en 25x helderder dan onze zon. De sterren Canopus en Rigel zijn overigens veel helderder maar staan ook verder weg en daarom wint Sirius deze wedstrijd.

De geschiedenis van dit dubbelster paar is interessant. Sirius B was ooit de grotere van de twee en werd een rode reus. Uiteidenlijk heeft ze haar buitenste materia afgestoten en is Sirius B 120 miljoen jaar geleden  ingestort tot een witte dwerg. Er staat echt een heel verhaal over Sirius A & B op Wikipedia en laat ik daar maar naar verwijzen anders zit ik morgen nog te typen.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2019 Stargazing & Bikepacking

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: