Stargazing & Bikepacking

Not-so expensive astronomy and some bikepacking stories

Voorbereiding Venus Transit

Aanstaande 6 juni in de vroege ochtend, bij zonsopgang, is de laatste Venus transit van onze generatie(s) te zien. De eerstvolgende is in 2117!

Op de website Transit of Venus.org is veel informatie daarover te vinden waaronder een supercoole iOS (en daar zal vast Android bij komen?) app waarmee iedereen zelf kan aangeven wanneer de Venus transit begint en/of eindigt. Citizen science dus.

Ik ben zelf bezig om de transit straks te kunnen bekijken samen met groep 7A & 7B van basisschool De Langenoord hier in Hoogland. De lokatie zoeken is even een uitdaging, je wilt natuurlijk zoveel mogelijk zien en aangezien de zon op komt met de transit al halverwege wil je niets missen. Dus bomen, zandruggen, huizen… je wilt die niet tussen jou en de zon hebben bij opkomst.

Zelf heb ik geen zonnekijker. Maar ik heb wel een mooie refractor. Dus vandaag heb ik daarvoor besteld bij Ganymedes:

De laatste blokkeert praktisch al het licht en energie van de zon. Je houdt dan zat over om de zon in zogenaamd wit licht te zien. Dat is eigenlijk gewoon een deel van het ‘zichtbare licht’ waarvan hier wat engelstalige uitleg. Ik moet van karton nog wel een houder maken voor het folie maar dat is goed te doen (en dit werkt beter dan een glazen filter die 7x zo duur is!).

 

Het Continuum Filter zorgt voor meer contrast onder hogere vergroting. Je kunt dan zien op de zon zaken als de zonnevlekken (met hun umbra & penumbra) en de granulering op het oppervlak van de zon. En natuurlijk een zwarte bol die voor de zon langs gaat op 6 juni 2012. Dus ik heb binnenkort een zonnekijkertje erbij.

 

Baader Solar Continuum filter (1.25")

De zon kun je ook in Ha (H-alpha) en CaK (Calcium K of ook wel K-Line genaamd). Wit licht, Ha en CaK… alledrie geven ze wat anders van de zon weer. Gecombineerd op de foto is het erg mooi om te zien.

Zon in Ha & CaK door David Ellison & Joseph Brimacombe

 

Voor mij zal het neerkomen om wit licht & het filter. Dat levert hele aardige beelden op. ‘t Is geen Ha of CaK maar ‘it will have to do’ en zo rot is dat natuurlijk niet.

Zonnevlek in witlicht met filter door Steve Wainwright

 

Venus transit 2004 door Bob Traube

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2020 Stargazing & Bikepacking

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: