Stargazing & Bikepacking

Not-so expensive astronomy and some bikepacking stories

Erin. Eruit. Handelen maar!

Soms wil je wat anders en in mijn geval betekent dat ook dat ik ga handelen. Iets zelf maken ben ik niet zo goed in dus ik moet het van slimme in- en verkoop hebben.

Eruit: Vixen ShuttleScope 80S + Vixen RDF, Baader Hyperion MkIII 8-24mm zoom oculair

Erin: Robtics 70/420 ED doublet, ADM polaris connector voor Vixen-style dovetails (nodig om courante kijkers erop te kunnen zetten), Explore Scientific 11mm 82 graden oculair, Intes herschel wedge, EQ2 motortje voor de Vixen Polaris, T2 ring + 2″ adapter.

Dit geeft me een bak meer mogelijkheden. Vooral de grab ‘n go-hoek is veel beter nu en ik kan goed zon waarnemen in witlicht. Ha vind ik veel te prijzig. Mogelijk dat ik deze zomer nog wel een eerste DIY project doe: een 70mm Ha telescoop. Maar dat moet ik nog even uitzoeken.

De volgmotor maakt het mogelijk wat aan astrofotografie te doen. Niet veel maar wel basic. Deepsky tot 30 seconden moet wel lukken met de widefield F6 kijker. En het zonnestelse vang ik met een webcam en dat is veel vergevelijker (“lucky imaging” –> er zit altijd wel wat bruikbaars tussen al die frames).

Vooral van de zon verwacht ik wel leuke resultaten. Met de herschel wedge en een continuum filter zou ik de vlekken + supergranulatie moeten kunnen capturen inclusief de umbra, penumbra van de vlekken en dat hopelijk in wat meer detail. De test op de maan gisteren was ook veelbelovend. De Polaris is natuurlijk een heel andere montering dan een Advanced GT maar met webcammen verwacht ik geen verschil in kwaliteit. Deepsky moeten we nog maar even afwachten… maar met 2 seconden kun je al leuke dingen doen tegenwoordig.

De ES 82 graden reeks

In de oculairenhoek zit ik nu met een gat tussen 5 en 11mm en tussen 11 en 20mm. Die gaan dit jaar nog wel opgevuld worden met 6.7 en 14mm ES 82 graden oculairen. De Baader Hyperion was ok maar ik merk dat mijn waarneem’skills’ nu beperkt worden door het beeldveld.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2019 Stargazing & Bikepacking

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: