Stargazing & Bikepacking

Not-so expensive astronomy and some bikepacking stories

Zon in CaK met inverted beeld

Een flinke stack op basis van zo’n 3.000 frames vandaag gemaakt rond 12:00. De seeing was matig, wat te verwachten was maar elke oefening baart kunst en zo ook deze.

Allereerst een full disc zon gemaakt in K-Line/Calcium-Kalium spectrum. Daarna dezelfde plaat maar dan inverted en wat met de kleur gespeeld (plus een additionele high-pass actie). Helaas loop ik nog steeds tegen problemen aan met de sharpening wat dan vlakken oplevert met horizontale of verticale lijnen. Vermoedelijk simpelweg omdat ik ‘te hard aan de schuifjes trek’ en te veel verwacht.

Sol @ 24-07-2012 Cak/K-Line

 

Same image, inverted

Zichtbaar zijn een aantal vlekken en fakkelvelden (ook wel faculae genaamd): hetere gebieden van plasma in de wat hogere lagen van de fotosfeer van de zon. Ze lijken lichter omdat ze heter zijn dan de rest van het oppervlak. De vlekken daarintegen zijn juist donkerder omdat ze 1.000 (penumbra) á 1.200 graden Celcius kóeler zijn dan de rest van het zonsoppervlak. In Calcium-Kalium zijn de zonnevlekken wat minder goed te zien en de fakkelvelden juist wel.

Om vlek 1525 (de meest rechtse op de bol) zijn flinke bewegingen in de supergranulatie/convectiebubbels te zien. Ze vielen mij wel op. En een flink fakkelveld-gebied rondom de andere grotere zonnevlek. De twee zonnevlekken op de rand hebben volgens mij nu nog geen eens een nummer gekregen.

Apparatuur & programmatuur:

Vixen Polaris montering met EQ2 variabele motor | DFK41AU02.AS camera | Baader doublestack K-Line 1.12″ | Lunt Herschel Wedge 1.25″ | IS Capture.AS 2.2 | Registax 6 | Gimp

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2020 Stargazing & Bikepacking

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: