Stargazing & Bikepacking

Not-so expensive astronomy and some bikepacking stories

Amersfoort in de schijnwerper

Nu het weer vroeger donker is kan ik mij ook meer uren per nacht irriteren aan het fenomeen lichtvervuiling. Een hardnekkige, groeiende en nog niet goed (h)erkende vorm van milieuvervuiling. Geïnspireerd door een flinke witte vlek op de nachtelijke wolken ten noord-oosten van mijn woning ging ik eerder deze week samen met Andries (voorzitter Publiekssterrenwacht Schothorst, red.) op rijtoer door Amersfoort-Noord om wat opnames te maken van wat ik liefkozend ‘lichtkotsers’ noem.

Nummer één op mijn persoonlijke lijst is de Praxis vestiging aan de A1. Deze heeft maarliefst 30 (DERTIG!) bouwlampen van ik schat 1000W per stuk aanstaan. De hele nacht. Dus ook als er 3 auto’s per uur over de A1 rijden verstookt deze vestiging misschien wel 30.000W (maar zeker 15.000W) energie. Zonde. Ik durf te stellen, zonder al te veel risico, dat exact nul procent van de voorbij rijdende auto’s door de verlichting denkt “Hé, de Praxis. Daar ga ik morgen heen om wat te kopen!”.

Parkeerplaats en zuil Praxis A1, Amersfoort

 

Overigens heb ik dan nog niet eens de binnenverlichting meegerekend want de plantjes worden binnen blijkbaar ook dag en nacht verlicht. Zou de praxis niet weten dat elk leven al miljarden jaren geëvolueerd is op een planeet waar het ‘s nachts donker is?

Op hetzelfde terrein staat wat vroeger de Gardo was. Daar stond altijd een flinke bouwlamp op de gevel gericht maar die stond scheef, omdat er ooit een auto tegenaan was gereden, waardoor de lamp óver de gevel scheen. En dat was 3 jaar lang zo. Het pand is inmiddels opgeknapt en de gevel is voorzien verlichte belettering (waarvan ik betwijfel of die na 23:00 uit gaat) en daarnaast staat op de gevel gericht… de bouwlamp! En die staat nog steeds scheef! Ik kan voor dit soort dommigheid geen begrip opbrengen.

Baby Park in Calveen, Amersfoort

 

Meevaller is dan wel dat de gevel sinds de verbouwing ietsje hoger lijkt waardoor er mogelijk plm 2% minder licht ins Blau hinein gekotst wordt.

Op weg naar de sterrenwacht troffen wij (het was inmiddels al bijna 23:00) deze mooie verlichte gevel aan naast Be Fit:

Sportschool a/d Schothorsterlaan, Amersfoort

 

Of gevel. Gebouw! Het hele gebouw was volledig verlicht en er was niemand aanwezig. Ook hier ontgaat mij het nut totaal.

Dit type lichtvervuiling zie je veel. Zo zagen we het ook in Calveen bij het pand van ABN Amro Hypothekengroep. Auto showrooms proberen denk ik ook ‘s nachts auto’s te verkopen door showrooms in excessief licht te baden. Ik denk dat ik gerust kan stellen dat er ofwel niet over na is gedacht (stommigheid) ofwel dat men bewust de verlichting aan laat (hoogmoed). Beide vind ik van weinig intelligentie getuigen. Een toegevoegde waarde voor de verkoop van het produkt of dienst kan er niet zijn want er is niemand die het ziet.

Al met al is het slecht gesteld in Amersfoort. Samenvattend kun je zonder een diploma Rocket Science al de volgende grote oorzaken van lichtvervuiling vaststellen:

  • doelloos verlichten tussen 23:00 en 06:00 (waaronder ook cosmetische verlichting van “mooie” gebouwen);
  • verlichting ín panden de hele nacht aan;
  • lichtmasten met lampen die omhoog aanlichten i.p.v. naar beneden;
  • in het algemeen: reclameverlichting
  • slecht afgestelde aanlichting (die dan vaak ook nog eens na 23:00 aan blijft);
  • sportvelden waar geen gebruik van wordt gemaakt maar die wel verlicht zijn;
  • verlichting van het buitengebied;
  • overmatige tuinverlichting.

Ik hoop dat de gemeente Amersfoort een leidende (en misschien wel bijsturende) rol neemt om lichtvervuiling in de gemeente aan te pakken. Als je dit overlaat aan de ondernemers ben ik erg bang dat er weinig gebeurd vooral nu er LED verlichting aankomt waarbij het kostenplaatje een kleinere rol gaat spelen. Dat je energie verspilt en de planeet vervuilt is niet gauw een argument. Ook niet als dat mijn en jóuw energie en mijn en jóuw planeet is.

En dan hebben we het nog niet over het feit dat lichtvervuiling leidt tot depressie, sterfte onder dieren (insecten, vogels, schildpadden, etc.) en een afgenomen natuurlijk herstel van luchtvervuiling, verstoring van het bioritme en mogelijk zelfs een verhoogde kans op kanker.

Tijdens de Nacht van de Nacht 2011 hebben diverse instanties een meldpunt gehad waarop je kon aangeven waar lichtvervuilers zaten. Dat heeft tot concrete acties geleid maar het was helaas een eenmalige actie (dit jaar was er geen) en het lost helaas weinig structureel op. Ik hoop op betere tijden.

Apologies to my international viewers. This is one of those posts in dutch I warned about…

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2020 Stargazing & Bikepacking

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: