Stargazing & Bikepacking

Not-so expensive astronomy and some bikepacking stories

Lichtvervuiling Flevoland

Al sinds 2 jaar neem ik regelmatig met de telescoop waar vanaf de Knardijk in de Flevopolder. En gedurende die 2 jaar merk ik ook dat het steeds lichter wordt. Zo stiekem en zachtjes aan neemt de lichtvervuiling en hinder toe. Niemand die het merkt daar in de polder. Tot het op een gegeven moment niet meer donker is en iedereen zich afvraagt waar al die sterren zijn gebleven. En dan is het te laat.
Dus ik klim regelmatig in de pen richting Staatsbosbeheer, Platform Lichthinder, Milieudefensie en Natuur en Milieu Flevoland, Utrecht etc. om dit aan te kaarten. Actueel nu zijn de Amersfoortse Mixed Hockey Club Amersfoort die met vier enórme lampen het veld én de halve Eemvallei verlicht en Bakker Distributie bij Zeewolde. De laatste heeft het terrein zodanig verlicht dat het licht omhoog kaatst en 20 kilometer verderop als een straal wit licht te herkennen is.

Precies zoals het niet hoort.

Foto’s zeggen meer dan woorden dus hier zijn de beelden.

 

Distributiecentrum Bakker, Zeewolde (15-11-2012, Maurits Polak)

Van Mohammed Abuzid ontving ik de volgende foto’s vanuit Almere en omgeving. Overduidelijk is de lichtvervuiling te zien van Amsterdam en diverse woonkernen om Almere heen. Gelukkig is het verder de polder in nu nog stukken beter.

 

Skyline Amsterdam by night (Mohammed Abuzid, nov. ’12)

Dan een foto genomen vanaf de dijk over de Oostvaarderplassen richting de kassen van Almere de Vaart:

De kassen van Almere (Mohammed Abuzid, nov. ’12)

De kassen van Almere gaan aan om 22:00. Uiteraard zijn we hier als consument zelf verantwoordelijk voor. In de winter dus maar wat minder bloemen op tafel!

Lichtkoepels van Almere

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2020 Stargazing & Bikepacking

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: