Stargazing & Bikepacking

Not-so expensive astronomy and some bikepacking stories

Knardijk, 3 op 4 augustus 2013

Twee keer in één week, dat is niet vaak voorgekomen de laatste maanden. Na een druk bezet sociaal weekend toch nog een avond doorhalen in de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 augustus. Het werd een rommelige avond, zonder plan en dat was te merken. Er kwam maar weinig in de kijker. Niks erg, ik ben de Propus aan het leren kennen en dan vooral:

  • collimatievastheid checken;
  • verbeteringen aanbrengen;
  • opzetten in het donker oefenen ^_^
  • zoeken met de RDF oefenen.

foto 2

Prototype Sumerian Optics

Om met het laatste te beginnen: dat valt me reuze mee. Ik heb wat moeite met regulier gebruik van de RDF (met één oog erlangs kijken, met één door de RDF) omdat ik een vaag spierafwijkinkje in de ogen heb waardoor het beeldveld van beide ogen dan geen overlap heeft. Maar met wat andere truuken, en een donkere hemel, lukt het me prima.

De Knardijk had een aardige lucht: SQM 20.7 met een dipje naar 20.2 rond 01:30 en daarna weer naar 20.6 terug. Geen verkeerde score voor een rit van 30 minuten. Eerstvolgende beste plek is natuurlijk de Papenslagweg (hogere SQM met minder koepels) en als beste plek de Veluwe met SQM 21 mákkelijk haalbaar, amper koepels en een donker Zuiden. Maar in de zomer niks waard omdat ik er niet zo lang mag staan (01:00 uiterlijk).

Er was dus geen programma en de revue passeerden weer de zuidelijke nevels maar op de Knardijk zag ik alleen de Omega Nevel (de Zwaan). De rest stond in de lichtsoep. Daar merk je dan toch het verschil met de Papenslagweg. Rechtboven en Noord zijn echter prima en daarin dan natuurlijk nu de Zwaan met wederom de Veil Nebula (Sluiernevel) en de Crescent Nebula. Die laatste liet zich maar amper zien. De Little Dumbell ging goed, NGC891 was niet te bespeuren, M31 Andromeda mooi maar wat laag en kwam niet goed uit de verf. Een zoektocht naar de Triple Cave en de twee PN’s daar in de buurt leverden niks op. Vreemd. Nog even Albireo meegepakt natuurlijk (gorgeous!).

De kijker hield zich goed en bleek wat collimatievaster dan de vorige sessie. Dat zit ‘m in de connectie UTA met trussen zo te zien en daar is winst te halen weet ik. Dus de collimatievastheid zal wel beter worden verwacht ik.

Ik stond er niet alleen. Astroforummer Surya stond er ook met de 10″ volltubus dobson. We gaan in september samen met wat anderen naar Lalobbe dus leuk daar eens samen te staan als voorpret. We werden de hele avond blijgemaakt met rondvliegend puin in alle richtingen. Vallende sterren dus. De ene feller dan de andere maar de klapper was toch wel de bolide die van W naar O vloog op zo’n 65 graden hoog rond 23:00! Ik reed nog op de Vogelweg en zag de felle jongen (-5 schat ik) voor de auto door het zwerk knallen. Mét spoor! Schitterend en superhelder! Surya keek de verkeerde kant op en zag er niks van maar de jongens in Dijkgatsbos hadden hem ook gezien. Al met al deze avond zeker 10 grotere en een handjevol kleinere gezien. Zeker meer dan gemiddeld en feller: eentje zag ik in de primaire spiegel langsvliegen.

Het kijken is nu even voorbij tot begin september als ik naar Lalobbe ga. Nu al zin in. Lekker donker, 4 dagen fulltime nerderig doen, BBQ’en, bier drinken en zonwaarnemen overdag hoop ik.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2020 Stargazing & Bikepacking

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: