Stargazing & Bikepacking

Not-so expensive astronomy and some bikepacking stories

Maatweg Eemdijk, 1 april

Gisterenavond de Maatweg weer bezocht. En dat is geen gekke plek op 11 minuten rijden vanaf huis. De Knardijk is weliswaar beter, maar ook ~30 minuten verder rijden en de laatste tijd begint het daar tegen te vallen: vaak vocht (inversielaag?)en een lichtkoepel van formaat op ZO (Zeewolde & Harderwijk).

De Propus was bijna 6 maanden niet meer uitgelaten en dat bleek ook wel. Ik liep te hannessen met de uitlijnen RDF, collimeren… daarna opnieuw de RDF uitlijnen ^_^. Daarna gekeken naar Jupiter (overgang van Io!), M51 waar ik nog opvallend veel van zag met de waardeloze transparantie en de Eskimo Nevel (planetaire nevel). Mars lukte niet: ik zag drie Marsen over elkaar. Zo te zien een vocht/vuil probleem op de vangspiegel waar ik naar moet kijken. Na een uur had ik het wel gezien in deze verder niet beste omstandigheden en zwaaide ik af.

Verbeterpunten na deze sessie:

  • dikker, koude bestendiger balanselastiek zoeken;
  • vangspiegel is te vies zo te zien (of dauwverwarming niet goed genoeg?);
  • bewoners Eemdijk aanschrijven lampen uit te doen (ze lichtkotsen daar steeds meer);
  • volgende keer stoeltje weer meenemen want vergeten.

Al met al behoorlijk geslaagd maar ik wacht nog steeds op die ene, kraakheldere nacht!

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2020 Stargazing & Bikepacking

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: