Stargazing & Bikepacking

Not-so expensive astronomy and some bikepacking stories

Vossen Uddel, 3 en 4 mei

Twee dagen op rij. Bel de krant!

2 mei

Altijd op zoek naar dat nét betere waarneemplekje op nét minder afstand rijden kwam ik op een zandweggetje uit met de naam Vossen, in de gemeente Uddel. Dat bleek een trip van net iets meer dan 20 minuten via de A1. Aangekomen een rustig weggetje, naast (maar geen last van) een wat drukker zandweggetje naar een kleinschalig recreatiepark waar ik vier jaar geleden eens een avondje was op een Astroforum Veluweweekend.

Het opstellen ging nu gelukkig een stuk sneller. Een stuk Propus was thuis al in elkaar gezet. Binnen 15 minuten stond ik waar te nemen.  Ik had in de PSA wat gemarkeerd maar had geen echt waarneemplan dus het werd maar wat. En omdat ik natuurlijk ook niks log even uit de losse pols een herinnering:

 • M51 met perifeer zeer licht de helderste spiraalarm;
 • M65 & M66 zonder enig detail (ik meen een ‘slinger’ te hebben gezien in één van de twee);
 • M3;
 • M53 (één zijde wat beter te zien dan de andere?);
 • Markarian’s Chain in het Virgo Cluster met favoriet The Eyes;
 • M85, groot maar eliptical en daarom verder (imho) niet zo interessant;
 • M64 Black Eye Galaxy met héél zwak de zwarte stofband maar vooral halo;
 • NGC5746 – een heel aardig edge on galaxy die erg makkelijk naast sterrentje 109 in Virgo staat. Perifeer was nodig om daar meer dan een halo’tje van te zien;
 • Mars met de ‘saaie’ zijde en -gek genoeg- iets van ghosting in het beeld… collimatie off?;
 • en last but not least Saturnus die de Cassini-scheiding liet zien maar ook een flard van de donkerdere banden op het oppervlak. En dat terwijl de planeet nog laag stond!

De maan was om half twee natuurlijk ruim onder dus afsluitend een flink stel SQM metingen gedaan met de Dark Sky Meter app op mijn iPhone en die liet een keurige 21.05 gemiddeld zien. Dat is dus een stuk beter dan wat ik op de Knardijk (20.65 beste ooit gemeten) en de Maatweg (~20.2) heb. Om van de lichtkoepels op beide lokaties nog maar te zwijgen: op de Vossen wel een flinke op West tot op 45 graden aflopend naar 10 graden rondom tussen NW en ZW.

3 mei

De volgende dag stond ik er weer, dit keer met Soedeep en zijn 10″ Volltubus. Die had sinds september, toen we in Lalobbe waren met nog een stel, niet meer door zijn kijker gekeken en klooide dus lekker aan. De maan was iets van 20% verlicht en stond vrij hoog waardoor ik Leo wel kon vergeten. Ik begon aan wat objecten, daarbij een keer gestoord door een bewoner die met een belachelijke zaklamp in onze bakkes scheen en zag wat wij deden waarna hij weer vertrok:

 • NGC5746 in de herhaling want leuk;
 • NGC4656 Needle Galaxy, maar van buurman Whale Galaxy geen spoor?;
 • M104 de Sombrero met stofbandje (maar stond laag in wat lichtsoep);
 • M53 maar eigen wilde ik nu NGC5053 pakken maar daar zag ik werkelijk niks van;
 • M101 liet perifeer en heeeeeel zwak stofbandjes zien;
 • etc.

Weinig spannende zaken dus, en veel oude bekenden/Bambi-objecten maar ik dacht het eerst maar eens rustig aan te doen na maanden niet te hebben waargenomen. Ik heb de kijker nu 6 maanden en had voor ik dit weekend ging kijken maar 13u op de teller staan. Starhoppen met RDF gaat me nog niet zo best af.

Inmiddels was het 01:30 en het voelde heel koud aan. En veel dauw, op de RDF en oculairen met name. Toen we gingen afbouwen bleek waarom: er stond ijs op de kijkers tot boven aan toe. Dat verklaart een hoop! De laatste schroefjes gingen erg lastig en eenmaal in de auto gauw de verwarming aan en op naar huis. Eerstvolgende keer in het astronomisch donker zal pas na de zomervakantie zijn!

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2020 Stargazing & Bikepacking

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: