Stargazing & Bikepacking

Not-so expensive astronomy and some bikepacking stories

Uddel, ergens in augustus 2014

In augustus 2014 deed ik een kleine sessie in de gemeente Uddel. Ik heb daar een nieuw waarneemplekje gevonden en we wilden die eens ‘s nachts uitproberen. Dat beviel best goed, de SQM waarde raakte eerder al eens de 21 aan wat belachelijk goed is voor een plek op maar 25 minuten van Amersfoort. Natuurlijk is het op West helemaal prut met veel lichtsoep tot bijna 45 graden. Naar de rest is behoorlijk goed, en het zenit is prima! De melkweg prikte er deze avond maar net doorheen.


Dit keer stond ik er met Bart K., mij bekend van Astroforum. Hij komt uit Ede en is ook altijd wel op zoek naar een nieuw waarneemplekje op goede afstand.

or

De maan was te zien, strooide haar licht rond en de dobson bleef in de auto. Bart pakte er wel zijn C8 op Vixen-GP montering bij. Het opstellen ging niet zo soepel Bart: “Ik gebruik dit ding eigenlijk alleen overdag.” Het zoeken van objecten verliep weinig traditioneel. Aanwijzigen als


“Ja, bij… Wat is dat eigenlijk? De piemel van het Paard?”


hielpen natuurlijk niet mee. De equatoriale montering bleek wederom geen grote hulp bij het handmatig in beeld zetten. Logisch, als je zegt “Ik ben goed” om vervolgens bij het opstaan een schop tegen het statief te geven. En nog een keer zoeken maar…


John Dobson is een held.
Ja, als die niet in de hemel is verdient niemand het.


Aldus Bart.


De revue passeerden slechts:
Luna
M57
M27 lukte niet (of je ziet M71 er voor aan)
M15 pluisje met Palomar planetaire nevel wat natuurlijk Pease 1 moest zijn, volgens mij bij wie de kennis toch net even wat minder ver weggezak was deze avond.


Voor herhaling vatbaar, deze plek waar ik de lokatie niet van verklap. Puur uit egoistisch oogpunt. ^_^


Next Post

Previous Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2020 Stargazing & Bikepacking

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: