Stargazing & Bikepacking

Not-so expensive astronomy and some bikepacking stories

Je geloof het niet….

…maar ik heb door een telescoop gekeken!

Niet thuis. Wel bij Sterrenwacht Midden-Nederland op 4 december tussen 20:00 en 23:00 alwaar het gezellig druk was met zo’n 40 bezoekers weer. De Kijkavonden lopen goed, we organiseren die eens per maand en met een thema. Dit keer was het geen Kijkavond maar een avond waarop deelnemers aan praktische cursus De Hemel Van… eens konden kijken en ervaring opdoen. Ik was zelf eigenlijk spontaan binnengewandeld om vervolgens de 14″ LX200 te gaan bedienen. Ook spontaan. Er was geen andere Operator dus ik dacht dat mooi te doen.

Na wat onwennig zijn met de LX200 aan de slag gegaan. Helaas onder een hemel met slechte transparantie en eigenlijk voortdurend geplaagd door hoge bewolking en veel vocht kwam dat vooral neer op open clusters. Na een blik op wazig maar onmiskenbaar blauw-groen gekleurd Uranus (dat was voor mij ook alweer 3 jaar geleden!) gingen ik los op de clusters want die prikten prima door de sluier heen:

  • M 103 in Cassiopeia;
  • NGC 7662 de “Blue Snowball”, een planetaire nevel in Andromeda, liet zich makkelijk zien. Die staat dan ook op diverse bright planetary nebula-lijstjes die rondzwerven op het web. Zichtbaar als flink heldere pluis, van de ovale vorm was weinig te zien en de verdonkering in het midden of centrale ster konden we met dit weer helemaal wel vergeten… maar het publiek vond het interessant om te zien;
  • NGC 457 het ET Cluster of ook wel Owl Cluster ook in Cassiopeia is één van mijn favoriete open clusters. Leuk, omdat het ergens op lijkt. Totale onzin natuurlijk want totaal toeval, maar.. .het maakt de imho altijd vrij-saai-om-naar-te-kijken OC’s wel leuker. ET werd gezien, de oudere aanwezigen vonden de Uil dan herkenbaarder maar pas nadat ik die als plaatje op Google Images liet zien;
  • Daarna schoot mij NGC 7789 “Caroline’s Rose” te binnen als een mooi cluster. De opengevouwen roos, van bovenaf gezien, was slecht herkenbaar maar de strengen heldere sterren met op de achtergrond een zee aan zwakkere sterren sprak tot de verbeelding. Viel in de smaak!;
  • M 35 in Tweelingen pakte ik er bij (maar ik noemde die per abuis een Voermannetje…oeps…). Natuurlijk veel te groot voor de LX200 die toch alweer 62,5 x vergroot als we het 56mm oculair er in doen wat een beperkt beeldveld heeft ook nog eens.

Orion werd verzocht maar door mij geweigerd omdat die te laag stond. En de Orion Nevel moet de eerste keer BAM! zijn, was mijn reden. Dat werd volledig begrepen, gelukkig.

Leuke avond gehad, met tientallen mensen aan het oculair en een prima werkende 14″ kijker.

1269150216

Caroline’s Rose

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2020 Stargazing & Bikepacking

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: