Stargazing & Bikepacking

Not-so expensive astronomy and some bikepacking stories

Extra waarneemdag in Uddel – 29 maart 2016

Letterlijk, een extra waarneemkans en die pakten we. En met ‘we’ bedoel ik dan 10 astroforummers op mijn vaste waarneemstek in Uddel. Zo druk was het er nooit eerder!

Deze sessie begon om 20:30 toen ik de kijker had staan. De seeing was redelijk, de transparantie ook. Ik had een waarneemlijst en begon met NGC 1514 in Taurus gevolgd door M1. In die laatste zou een S-vorm zichtbaar moeten zijn maar het werd niet meer dan een grijze maar grote en heldere pluis. De 1514 is een hele fraaie, heldere PN die ik zeker nog een keer bezoek!

In Orion weer het 37-cluster (OC) bezocht en Abell 12 maar nu een keer met geleend NPB filter en veel minder vergroting. Abell 12 blijft lastig te zien want het valt alsnog weg in de gloed. Voor deze nevel is een OIII-filter echt veel beter maar ook blijft het een kuitenbijtertje. De Flame Nebula met NPB filter geprobeerd. Wat verlichting op de achtergrond perifeer waarneembaar maar dit is echt een foto object.

M78 dan, de koplampen in de mist. Hier bleek dat de transparantie slechter werd. Het waren twee zwakke koplampjes en de mist viel tegen. Het was overal een beetje mistig …

Hind’s Variable Nebula in Auriga gezocht, niet te zien. Met een beter zoekkaartje had ik gerichter kunnen kijken maar geen trek in vandaag. De Intergalactic Tramp bleef ook ongezien (lastige positie heeft dat ding).

In Gemini gezocht naar het galaxy cluster aan het westelijke arm van de twee heren. Niets te zien (transparantie *_*#*!@&! )

Inmiddels was het 23:00, en waren de anderen al vertrokken, verdreven door kou en dauw. Alleen ik en Michael “Koekiedebeer” waren er nog met dank aan de beste kleding, conditie en dew-busters. De seeing was heel behoorlijk, beter dan verwacht! Dus de kijker ging op Jupiter waar wij nog een mooie schaduwovergang zagen en een nieuwe transit van Io afwachtten. Die begon met eerst een schaduw op het oppervlak met daar ogenschijnlijk vlák boven een maantje. Bij vlagen was de seeing erg strak en was de maan een piepklein bolletje wat haarscherp tegen de planeetbol afstak. Je verzon er zonder problemen een 3D-effect bij!

Jupiter visueel, ongeveer

Jupiter visueel, ongeveer

Na de overgang van Io twee jaar geleden op 500x bij de sterrenwacht samen met Andries was dit met gemak de mooiste Jupiter waarneming ooit voor mij. Derde plek nog steeds Jupiter op de Knardijk in de 15cm newton op hoge vergroting in ik meen september of oktober 2010.

Over de transit (bron: hemel.waarnemen.com)

Over de transit (bron: hemel.waarnemen.com)

Al met al een leuke, koude avond. Het was -3, en alles was bevroren! Ik zelf niet, tenen waren dankzij de electrische verwarming ook goed te doen en het laatste beetje stroom ging op aan de boost-stand. Lekker warm! ^_^

Space is cold

Space is cold

 

Nu de plek bekend is wordt het er drukker. Helaas heeft dat als nadeel dat de auto’s af en aan rijden en dat niet iedereen zo keurig is met rood licht. Ik wordt niet blij van interieurverlichtingen die opeens aan springen terwijl ik net nachtzicht heb bereikt. Dat gebeurde 3 keer deze avond. Verbeterpuntje voor anderen! Zo te zien hebben ze op mijn nadrukkelijk aanwijzen allemaal keurig met auto alleen in de berm gestaan dus als het goed is gaat Dhr. Bos het geen probleem vinden.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2020 Stargazing & Bikepacking

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: