Stargazing & Bikepacking

Not-so expensive astronomy and some bikepacking stories

Vroege Perseiden vanaf Vossen?

Na maanden inactief te zijn geweest stond ik weer eens bij Uddel in het donker samen met Bart en enkele anderen. Al in de vrij vroege schemer zagen we de Melkweg, dat was toch wel bijzonder vonden wij.

Na opstellen, bijpraten en een bezoekje door 2 wandelaars en de tour langs M13, Albireo en Saturnus, ging ik zelf aan de slag. Inmiddels was de Lagune Neve M8 al achter de bomen gezakt dus ik begon wat noordelijker:

  • Na een vluchtige blik op Saturnus door de 12″ van Bart begon ik met NGC 6210, een PN in Oph maar niet te vinden en ik had te weinig info mee om te achterhalen waar en wat ik moest zoeken. Stond ook nog eens in die vrij hoge lichtkoepel op het westen;
  • M17 de Zwaan- of Omega Nevel was te zien met de ‘scheet’. Met het NPB filter van Bart zag dit er toch wel mooier uit. En het besluit viel dat ik weer een NPB filter ga aanschaffen (desnoods door het OIII te verkopen…). Bijzondere aandacht ging uit naar de donkere nevel waarin de jongste sterren in dit stervormingsgebied geboren worden. De nevel was duidelijk zwarter dan de hemelachtergrond, wat sowieso een mooie prestatie is van deze waarneemplek zo dicht bij huis;
  • M16 de Eagle Nebula had ik nog nooit bekeken. Dat deden Bart en ik nu elk door eigen kijker waarbij ik mij richtte op de Pillars of Creation. Tien en twaalf inch lijken daar onder deze hemels toch te karig voor. We zagen wel de donkere plek recht tegenover de Pillars. Ik ga het toch niet opgeven want ik verwacht dat het op een plek als Hohen Woos of op 2km hoogte wel moet kunnen;
De Eagle Nebula zoals die ongeveer te zien was

De Eagle Nebula zoals die ongeveer te zien was

  • M57 de Ring Nevel heb ik voor het eerst met eigen kijker onder 410x vergroting bekeken. Zo veel deed ik dat nog nooit met eigen kijker, maar sinds kort heb ik een Orion Shorty 2x barlow dus dat kon een keer. De centrale ster was zoals te verwachten niet te zien maar wel een heel zwak sterretje (magnitude 13) vlak naast de Ring. De vorm was geen ring meer maar een ovaal en de binnenste delen van de ovaal waren duidelijk minder donker dan de achtergrond van de nevel. Naast M57 schijnt een stelseltje te liggen maar dat wist ik niet toen ik keek dus die probeer ik de volgende keer;
  • Boven Albireo zit de Footprint Nebula (nummer 1-92 uit de Minkowsky catalogus) die ik, net als alle vorige pogingen, niet te pakken kreeg… Het is een bi-polaire planetaire nevel;
  • Ook geprobeerd (in Cygnus) de Magic Carpet Nebula maar die was niet te vinden terwijl dat met 100x makkelijk te doen zou moeten zijn (denk ik weggevlogen ofzo…);
  • Gedurende de avond ook nog M31, het Dubbel Cluster, asterisme Cr399 ook bekend als Brocchi’s Cluster a.k.a. The Coathanger en M13 bekeken in een 30mm verrekijker waarbij M31 echt mooi eruit sprong. Dat is echt een verrekijkerobject!
  • Met de verrekijker afsluitend een keer Kemble’s Cascade bezocht. Een lastige om te vinden, het lukte mij geen tweede keer gek genoeg;
  • En gedurende de hele avond vlogen de vallende sterren ons om de oren. Eigenlijk vanuit diverse richtingen en sommigen vrij helder en zeker snel! Daar zaten zeker wat Perseiden bij…

De zuidelijke Melkweg vind ik echt lastig. Net als het Virgo Cluster is het er dichtbevolkt met van alles en nogwat waardoor een ‘positive ID’ lastig is. Messier objecten lukken wel, maar de rest lijkt op elkaar, valt over elkaar heen, of ligt strak tegen elkaar aan. In het lijf van Cygnus is dat ook lastig waardoor ik daar ook een sterrenhoop niet kon vinden. Daar moet ik wat voor verzinnen… Een eerste idee is om een malletje te maken welke ik over de TriAtlas B/C kan leggen en die aangeeft hoe het beeldveld eruit ziet met het gebruikte oculair. Dan heb ik veel beter beeld bij hoe het er ongeveer uit moet zijn. Nu moet ik dat inschatten (ervaring voor nodig, wat niet opschiet hier in ons klimaat…) en ik moet het ook nog eens spiegel. Daar kan een stapje vanaf denk ik zo. Oh, en het OIII filter zal dus door een NPB-filter vervangen worden. Elke keer kom ik daar toch op uit, en ik heb geen trek om én een OIII én NPB in mijn koffer te hebben. Zo vaak gebruik ik het allemaal niet en er ook moet immers ook gefietst worden! 😉

Verder heb ik wat gebruikschade aan de telescoop die gemaakt moet worden: het lichtschild zit slecht vast (maar doable) een ik trapte een connector van de RDF dauwverwarming aan gort. Even vervangen dus. Wat ook aangepakt gaat worden is de manier hoe de UTA aan de trussen wordt verbonden want dat werkt te lastig met koud weer straks en mijn lastige linkerhand.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2020 Stargazing & Bikepacking

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: